Picek navrhuje prodloužit nájem gripenů o 14 let

11.09.2013 15:23

Návrh smlouvy mezi Českou republikou a Švédskem počítá s prodloužením pronájmu gripenů o 14 let. Kontrakt bude koncipován na 12 let s dvouletou opcí. Roční splátky budou o třetinu nižší, než je tomu u současného dobíhajícího kontraktu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Gripeny budou také postupně modernizovány, aby splňovaly normy NATO a bylo je možné použít nejen proti vzdušným, ale i pozemním cílům.

Picek navrhuje prodloužit nájem gripenů o 14 let
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Aktuální nabídka švédské strany platí do konce října. Současná vláda, která je v demisi, připraví text dohody o prodloužení pronájmu a smlouvu definitivně stvrdí kabinet, jenž vzejde z podzimních předčasných voleb.

Po 12 letech nového pronájmu se může Česká republika rozhodnout, zda nájem ukončí nebo v něm bude nadále pokračovat, řekl ČTK mluvčí ministra obrany Jan Pejšek. Po uplynutí další smlouvy budou letouny zhruba v polovině své životnosti.

Původní desetiletý pronájem nadzvukových stíhaček se blíží ke konci. Smlouvu o pronájmu 14 letadel na deset let, který přijde na 20 miliard korun, podepsali zástupci armády v červnu 2004. První gripeny přiletěly v dubnu 2005.

Čeští vojenští piloti jsou se skandinávskými stroji spokojeni. Takzvaná tygří letka s nimi před několika lety vyhrála soutěž podobně zaměřených jednotek v rámci Severoatlantické aliance. Armádní experti se navíc shodují, že pořízení zcela jiných strojů by obranu donutilo k dalším investicím do infrastruktury, která je nyní přizpůsobena švédským gripenům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…