Piráti: Žalujeme vládu! Kvůli Agrofertu

03.12.2019 9:51

Již na začátku listopadu podali pirátští analytici Janusz Konieczny a Petr Fojtík společně se senátorem Lukášem Wagenknechtem trestní oznámení v souvislosti se střetem zájmů členů vlády České republiky.

Piráti: Žalujeme vládu! Kvůli Agrofertu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti v minulosti několikrát vyzvali svými dopisy české úřady k dodržování českých a evropských předpisů. Následně se obrátili i na vrchní státní zastupitelství s trestním oznámením. Piráti podle svých slov dosud nashromáždili celou řadu zcela zásadních materiálů, analýz a svědectví, která ukazují, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ovládá koncern Agrofert, a je tudíž ve střetu zájmů. Proto podle Pirátů existuje důvodné podezření, že dochází mimo jiné k aktivnímu ovlivňování dotační politiky, čímž mohlo dojít například k porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu. Případem se již zabývá protimafiánská centrála NCOZ.

Piráti již od léta 2018 komunikují s českými úřady a upozorňují je, že dochází k svévolnému porušování českých a evropských předpisů, což má závažný dopad na veřejné rozpočty a důvěru veřejnosti ve spravedlnost. „Trestní oznámení jsme zkrátka museli podat s ohledem na to, že naše výzvy k dodržování zákona byly systematicky ignorovány. Vědomým porušováním předpisů ke střetu zájmů roste riziko trestního postihu nejen úředníků státní správy a samosprávy či zaměstnanců koncernu Agrofert, ale rovněž ministrů či dokonce premiéra,“ komentuje důvody podání trestního oznámení analytik Pirátů Janusz Konieczny.

Trestní oznámení obsahuje 58 příloh, přičemž jejich obsah byl konzultován s právníky a dalšími experty na problematiku střetu zájmů. „Dopracovali jsme se rovněž k dokumentům, které společnosti z koncernu Agrofert dokládaly při získávání dotací a veřejných zakázek a přitom obsahovaly prokazatelně nepravdivé informace. V této věci mohlo být spácháno až sedm trestných činů: porušování povinnosti při správě cizího majetku, dotační podvod, poškození finančních zájmů Evropské unie, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zneužití pravomoci úřední osoby, trestní odpovědnost právnických osob a organizovaná zločinecká skupina,“ konstatuje Petr Fojtík z analytického týmu Pirátů.

„Jde zjevně o systémovou korupci, která se projevuje převzetím státu pro osobní výhody pana premiéra Babiše, který by měl sledovat zájem České republiky, a nikoliv koncernu Agrofert. Jestliže v současné situaci opět nějaká osoba přidělí zakázku či dotaci společnostem z koncernu Agrofert, tak musí počítat s vysokým rizikem trestního postihu,“ uzavírá senátor zvolený za Piráty Lukáš Wagenknecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…