Piráti chtějí zamezit daňovým rájům a snížit daně

17.04.2019 16:20

Pirátští poslanci chtějí omezit odliv peněz do daňových rájů. Připravili úpravu zákona o daních z příjmů, podporují také zavedení digitální daně na evropské úrovni. Zprávu přinesla ČTK.

Piráti chtějí zamezit daňovým rájům a snížit daně
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Problém je podle nich nutné řešit na třech úrovních: mimo Evropskou unii, uvnitř EU a v České republice. Peníze by chtěli následně využít ke snížení zdanění občanů. Řekli to na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Podle pirátského poslance Jana Lipavského je absurdní, že do zemí, které nespolupracují s unií v daňových otázkách, tečou peníze z veřejných zakázek. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek proto navrhl, aby se v České republice zveřejnil rejstřík konečných vlastníků, a tím se ukončilo anonymní vlastnictví firem.

„Můžeme jít ještě dále, hledat takové legislativní úpravy, které upraví zákon o zadávání veřejných zakázek, případně zákon o rozpočtových pravidlech. Aby i dotační programy, které udělují ministerstva různým firmám na všechny možné aktivity, nemohly jít do firem, které jsou vlastněny v daňových rájích,“ řekl Lipavský. V souvislosti s tím podal interpelaci na ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

Zásadním problémem jsou podle lídra kandidátky Pirátů pro květnové volby do Evropského parlamentu Marcela Kolaji daňové úniky digitálních gigantů. Proto Piráti podporují zavedení digitální daně na úrovni Evropské unie, blokují to ale země jako Irsko či Lucembursko.

Zavedení této daně na národní úrovni, na kterém se dohodla i vládní koalice ANO a ČSSD, má podle Kolaji omezení. „Pouze na národní úrovni by se mohlo stát, že například digitální společnosti, které by tuto daň jinak měly platit, by se mohly vyhýbat placení daně například tím, že by prodávaly reklamu přes prostředníky. Tím by nenaplnily podmínku pro výši celosvětových příjmů, aby digitální daň platily,“ poznamenal.

Mikuláš Ferjenčík zmínil, že i ČR je v jedné oblasti daňovým rájem, a to kvůli osvobozenému příjmu z prodeje cenných papírů nebo při zrušení podílového fondu. „Tedy pokud prodáte prosperující společnost prostřednictvím prodeje cenných papírů, které představují podíl v této společnosti, z tohoto příjmu neodvedete na daních ani halíř,“ uvedl. Piráti proto připravili návrh, který toto osvobození bude limitovat do výše příjmu 20 milionů korun. Mělo by to podle nich přinést několikamiliardové výnosy ročně.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Společně s touto změnou pirátští poslanci v zákoně, který chtějí předložit do konce týdne, navrhují zvýšení základní daňové slevy na poplatníka na 30.000 korun. V současnosti činí 24.840.

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…