Plyn pro EU kdysi nezastavilo Rusko, ale Ukrajina! Bašta osvětluje okolnosti kolem plynovodu Nord Stream 2

25.07.2021 7:56

Plynovod Nord Stream 2 dostal zelenou. „Alespoň na něčem se shodli,“ píše k dohodě mezi Spojenými státy a Spolkovou republikou Německo ve svém pravidelném nedělním komentáři někdejší diplomat Jaroslav Bašta. Reaguje i na současné obavy Ukrajiny, jež se nyní bojí o energetickou bezpečnost. „Rusko nikdy nezneužilo své postavení monopolního dodavatele plynu. Byla to Ukrajina, kdo zastavil dodávky plynu do EU,“ připomíná.

Plyn pro EU kdysi nezastavilo Rusko, ale Ukrajina! Bašta osvětluje okolnosti kolem plynovodu Nord Stream 2
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Dokončení Nord Streamu 2 bránily USA několik let uvalováním sankcí na investory a stavitele projektu. Smlouvu před více než týdnem podepsali americký prezident Joe Biden a německá kancléřka Angela Merkelová. Největší pozornost politiků a médií vzbudila pasáž, která se samotného plynovodu netýkala. Jde o kompenzace Ukrajině za to, že ruský plyn nebude proudit do střední Evropy přes její území. Hovoří se tam také o tom, že v případě politického zneužití dodávek energetických surovin obě smluvní strany uvalí na Ruskou federaci sankce.

„Dlužno poznamenat, že Rusko nikdy nezneužilo své postavení téměř monopolního dodavatele plynu k politickému či ekonomickému vydírání svých zákazníků. Naopak to byla Ukrajina, která několikrát v zimě zastavila dodávky plynu do Evropské unie,“ píše Bašta. V tomto ohledu prý byl klíčový leden roku 2009, kdy téměř celou Evropu zasáhly silné mrazy, a Ukrajinci začali svévolně krátit dodávky určené zemím EU.

Ruská federace proto až do vyřešení situace uzavřela potrubí na své straně. Shodou okolností Česká republika se 1. 1. 2009 stala předsednickou zemí Evropské unie, takže energetickou krizi úspěšně vyřešil premiér Topolánek jednáním v Kyjevě a Moskvě.

Původní zdroj ZDE

Protože politická situace na Ukrajině nedávala záruky, že se něco podobného s další vlnou mrazivého počasí nebude opakovat, Ruská federace a Spolková republika Německo se ve stejném roce dohodly na výstavbě nového plynovodu, který povede po dně Baltského moře. Dostal název Nord Stream, a dokončili ho již v roce 2011.

Přibližně ve stejné době se zrodil další projekt, nazvaný Jižní potok (South Stream), který měl také obejít problematickou Ukrajinu a zásobovat státy na Balkáně. Kvůli překážkám a sankcím ze strany EU nakonec Jižní potok změnil podle hlavního odběratele název na Turecký proud. Jedna větev dle původního záměru vede do Srbska a Maďarska. Uvedli ho do provozu v loňském roce.

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19686 lidí
„Protože se zároveň rozeběhla výstavba další větve Nord Stream, hrozilo vážné nebezpečí, že Ukrajina přestane být tranzitní zemí pro export energetických surovin, což ohrozí nejen její ekonomiku, ale hlavně její geopolitický význam. Spojené státy proto několik let svými sankcemi zpožďovaly dokončení stavby. Nekompromisní postoj zastával bývalý americký prezident Donald Trump. Na druhé straně se Německo svojí nepromyšlenou energetickou politikou (současné uzavírání jaderných a uhelných elektráren) zahnalo do kouta, a může přežít jen při zvýšení dodávek ruského plynu,“ shrnuje Bašta.

Tento fakt musel vzít v úvahu i Joe Biden při jednání s Angelou Merkelovou a nakonec ustoupil. Jen si vymínil, že Němci budou Ukrajincům platit výpalné (až miliardu dolarů ročně) za to, že za plyn na dně Baltského moře neinkasují tranzitní poplatky. Německo navíc slíbilo, že investuje značnou sumu do transformace ukrajinské energetiky dle zásad Zeleného údělu.

„Na podepsání americko-německé dohody o plynovodu Nord Stream 2 kupodivu shodně zareagovali představitelé ruského a ukrajinského ministerstva zahraničních věcí – považují ji za ostudnou prohru Spojených států. Je to poprvé od roku 2014, kdy se na něčem shodli,“ uzavírá.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…