Po bitvě je každý generál, říká k metanolové aféře Peake

17.09.2012 20:59

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) zasedla v pondělním Hyde Parku ČT do křesla hosta a v této roli se vyjádřila k řadě témat. Znovu se postavila za církevní restituce, popsala kroky, jak by mohl vypadat další boj s korupcí a stranou zájmu nezůstala ani metanolová aféra, která otřásá Českem.

Po bitvě je každý generál, říká k metanolové aféře Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Karolínou Peake

Českem otřásá metanolová aféra, jaká tu ještě nebyla. Vyžádala si zatím dvacet mrtvých lidí a řadu trvalých zdravotních následků pro další spoluobčany. Není to na demisi vlády? Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), která byla hostem pondělního Hyde Parku České televize uvedla, že na demisi vlády to není, protože odpovědnost nese také každý sám za sebe. Zásadní odpovědnost nese ten, kdo nebezpečné alkoholové nápoje vyrobil a také obchodníci, kteří je prodávali.

Kdybychom bývali udělali tohle...

"To, že je dlouhodobě problém s prodejem černého alkoholu, to víme, jinak by nedošlo na taková opatření, jako je například kolkování lahví. Po bitvě je ale také každý generál," dodala k situaci vicepremiérka. Samozřejmě se nabízí otázka, co by se stalo, kdyby, ale takovéto dohady nás podle jejích slov neposunou dál.

Padl i dotaz, proč se v celém případu více neangažoval ministr vnitra Jan Kubice, který se podle dřívějších informací novinářů zabýval hloubkovou analýzou černého trhu s alkoholem. Peake na dotazy tohoto druhu reagovala tak, že nemůže mluvit za ministra vnitra, ale dodala, že až se situace uklidní, bude dobré sednout si a zamyslet se nad tím, jak k této situaci mohlo dojít a kdo všechno za ni nese zodpovědnost. Podle Peake by jednoznačně byla na místě určitá centralizace orgánů, které se problematice černého trhu s alkoholem věnují.

Přišla řeč i na pití alkoholu ve sněmovně. Alkohol se tam koupit dá a podle Peake to není zcela v pořádku, kdyby bylo na ní, tak by se tam prodávat nemusel, protože v okolí je dost restaurací, kam si poslanci mohou po práci zajít. Ona sama tam prý nepije.

Nedisponuji týmem policistů pro boj s korupcí

Boj s korupcí je dnes již poměrně zprofanované sousloví a faktické výsledky tohoto boje nejsou příliš vidět. Za vlády, která si boj s korupcí vetkla do štítu, ve sněmovně dále působí lidé jako poslanec Jiří Šulc (ODS) napojený na korupční dění v ROP Severozápad nebo Pavel Bém. Nad neviditelným bojem s korupcí se podivovala i jedna z divaček, která poukazovala na podezřelé vazby poslance Šulce.

"Mým úkolem je vytvářet legislativu, která má prostor pro korupci zúžit, tedy legislativu preventivní a pak také legislativu represivní, kdy usilujeme o zvyšování trestů za korupční jednání, uvedla na úvod Peake s tím, že v žádném případě není spokojena například s tím, jak ministerstvo spravedlnosti ustupuje od koncepce nové podoby státního zastupitelství.

Jednou z výhod toho protikorupčního speciálu a jeho umístění v nějakém menším městě znamená určité vyvázání od nejrůznějších vlivů. Pokud bude speciální protikorupční složka zastupitelství umístěna přímo pod Nejvyšším státním zastupitelstvím, tak se tato výhoda ztratí.

Plošná majetková přiznání

V případě korupčních kauz této vlády vicepremiérka zdůraznila, že na rozdíl od předchozích vlád, řada současných "ušpiněných" politiků své posty opustila, což považuje za pozitivní. Pomohlo by v tomto boji třeba zavedení plošných majetkových přiznání?

"Plošné majetkové přiznání vnímám jako velmi restriktivní. Majetkové přiznání je takový bílý pes, na kterého každý ukazuje a říká, když to zavedeme, tak vyhrajeme nad korupcí. A já si toto úplně nemyslím, protože by to znamenalo stanovení určité majetkové hranice, od které by měl každý občan povinnost prokázat, jak ke svému majetku přišel a důkazní břemeno by leželo na něm." Tuto situaci Peake nepovažuje za úplně nejlepší.

Církevní restituce

"Zabývali jsme se i tím, jak ta církev k majetku přišla. Klíčovou roli pro nás hraje 25 února. Jestli v tento den církev majetek vlastnila, může to listinně doložit, a tento majetek jí byl zabaven, tak by se jí teď měl vrátit," zdůraznila Peake a zopakovala, že vlastnictví majetku musí církev papírově doložit. Vyjádřila však nespokojenost nad tím, že by měli být církve coby restituenti osvobozeny od daně z převodu majetku, toto by prý chtěla změnit.

"Myslím si, že by bylo fér dát na stejnou úroveň církve a ostatní restituenty v otázce daní z převodu majetku," uvedla Peake. Je však třeba mít podle jejích slov na paměti, že církevní restituce jsou problém, který neseme na bedrech nějakých dvacet let, ale jednou se zkrátka vyřešit musí.

relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Peake" count="5" /}

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…