Pobožný český poslanec jel na olympiádu. Takto to dopadlo

29.08.2016 8:18

Členem poslanecké delegace, jež jela zjišťovat podnikatelské možnosti do Jižní Ameriky, byl i poslanec Úsvitu Augustin Karel Andrle Sylor. Muž, jehož největším jihoamerickým zážitkem nebyly olympijské hry, ale to, že mohl předat farnímu kostelu Panny Marie ze Soccory novou sošku Pražského Jezulátka. Píše o něm časopis Týden.

Pobožný český poslanec jel na olympiádu. Takto to dopadlo
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Bývalý poslanec za hnutí Úsvit-NK Augustin Karel Andrle Sylor.

Sylor se na bohoslužbu, při níž předával sošku Jezulátka, kterou před časem někdo z kostela ukradl, připravoval. Mimo jiné s sebou vozil například ostatky svatých – na krku podle svých slov má ostatek svaté Faustiny, po kapsách ostatek svaté Zdislavy z Lemberka. U sebe také vozí úlomek z Golgoty přímo pod křížem, na němž byl ukřižován Ježíš. 

Malé kopie Pražského Jezulátka pak Sylor rozdával při oficiálních jednáních na cestách po Paraguayi, Uruguayi a Argentině. Jinak prý mlčel, což ale delegace oceňovala. Když totiž uruguayskému viceprezidentovi navrhoval, že by je Češi mohli doučovat v oboru sportu, musel to převést předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček v žert. 

Sylor žije celý život ve Vysokém Mýtě, vedl plaveckou školu a mimo jiné jako trenér plaveckých juniorů ČR vychoval řadu reprezentantů. Do politiky vstoupil v barvách sociální demokracie v roce 2006. Na kandidátku Úsvitu se podle svých slov dostal nedobrovolně. „Ale tři dny předtím, než se odevzdávaly kandidátky, za mnou přišli od Okamury, zda chci kandidovat. Já řekl, že ne, ale oni mě tam stejně napsali na první místo kandidátky v Pardubickém kraji. I když jsem byl nestraník,“ řekl. Ve Sněmovně se nyní věnuje kultuře, školství a sportu. Vyostřená politika Úsvitu jej ale příliš nezajímá, referenda a debaty o vystoupení z Evropské unie jsou podle jeho slov proti jeho přesvědčení.

„Jedním z hlavních politických témat Andrleho Sylora se tak stal boj za to, aby Česko mělo v kalendáři zapsaný významný den, který by připomínal Elišku Přemyslovnu. Nejprve to podle poslance mělo být v lednu, kdy se matka Karla IV. roku 1292 narodila. Později v září, kdy v roce 1330 skonala, a ve hře byl i jiný zářijový den – výročí jejího sňatku s Janem Lucemburským,“ píše Týden s tím, že i když Sylor s návrhem neuspěl, chce jej opakovat.

Na základě vnuknutí, které se mu dostalo v chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě, chce také iniciovat vytvoření české kaple či kostelíka v křesťanské části Jeruzaléma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…