Podařilo se medvěda zahnat do lesa. Ale lhaní a podvádění se tolerovat nemá, říká Kalousek

23.05.2020 21:32

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zhodnotil konání vlády Andreje Babiše (ANO) v době koronavirové pandemie. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo, který převzal server Novinky.cz.

Podařilo se medvěda zahnat do lesa. Ale lhaní a podvádění se tolerovat nemá, říká Kalousek
Foto: Repro ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP09

Kalousek v rozhovoru mimo jiné uvedl že vláda premiéra Babiše si zaslouží sice jedničku za zákazy, selhala však podle něj v rychlé pomoci. Zároveň uvedl, že by kabinetu toleroval chyby, ale ne podvody a neprůhledné rozhodování.

„Jak říkají někteří epidemiologové – podařilo se medvěda zahnat do lesa. Virus tady ale stále je. To, že se to zvládlo bez přehlcení zdravotnického systému, je zásluha všech lidí a jejich disciplinovanosti, zejména lidí v první linii, kteří, ač neměli nezbytné zdravotnické pomůcky, tak naprosto obětavě sloužili a patří jim za to velký dík a hold. Hodnotíme-li ale úlohu vlády, tak vláda byla velmi efektivní, co se týče zákazů a příkazů. Tam si zaslouží jedničku,“ poznamenal Kalousek ke koronaviru, s tím, že vláda však daleko hůř zvládala komunikaci, zejména o rozvolňování. Ta je dle jeho slov netransparentní, nevěrohodná a lidé jí nerozuměli. „Naprosto tragická je v otázce rychlé a účinné ekonomické pomoci těm, kteří byli postiženi opatřeními, kdy ze dne na den museli zavřít provozovnu a ze dne na den měli výdělek nula,“ dodal. Zároveň bychom podle něj měli být rádi, že vše dopadlo, jak dopadlo, a neměli bychom se vytahovat na druhé.

Co mu v rozhodování vlády však bezesporu chybělo, byla transparentnost rozhodování. „Nikdy jsme nevěděli, jestli rozhodnutí byla podle toho, jak se pan premiér vyspal nebo jak pan žokej Váňa navštívil pana ministra zdravotnictví nebo jestli si hobby marketéři něco vylobbovali na panu ministrovi průmyslu,“ podotkl Kalousek.

On sám by se jistě v podobné situaci také dopustil chyb, to přiznává, ale je si podle svých slov jist, že by nelhal a nepodváděl veřejnost, což vláda bohužel dělala velmi často. „Například jejich tvrzení, jak mají dostatek zdravotnického materiálu a jak spolupracují s českými firmami. Lhali dokonce tak často, že se o to pohádali jejich ministři na téže tiskové konferenci, kdy jeden vyvracel slova druhého. Chyby se samozřejmě dají tolerovat a musí se odpustit, ale lhaní a podvádění by se tolerovat nemělo,“ dodal Kalousek. 

Závěrem pak také zmínil hlavu státu, Miloše Zemana. Podle jeho slov je mimo, a tak se jeho výroky ani nemusíme zabývat. „Nemůžu nebrat vážně tu instituci, ale nemůžu brát vážně jeho výroky. To už jsou opravdu jenom plky. Například to, že opozice poštěkávala, když prokazatelně předkládala konstruktivní návrhy,“ uzavřel Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…