Podívejte se, jak se Česku a USA vysmála americká moderátorka v ruské TV

22.04.2014 12:20

„Výzkumný a vzdělávací projekt: Muslimové očima českých školáků“. Takový název nese akce, jež má českým školákům prezentovat islámskou kulturu a netají se ambicí likvidovat předsudky, které prý v české společnosti vůči tomuto vyznání jsou.

Podívejte se, jak se Česku a USA vysmála americká moderátorka v ruské TV
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Českými médii již proběhla informace, že pro české školy se chystá projekt „představení islámské kultury“. Za celou akcí stojí několik odborníků, kteří se netají tím, že jejich vztah k islámu je velmi kladný. Mezi iniciátory projektu lze najít například Šádího Shannaáha, propagátora islámského životního stylu a kromě toho kandidáta do Evropského parlamentu za české zelené, nebo praktikující muslimku Kateřinu Gamal Richterovou.

Hlavní organizátorkou je Klára Popovová, studentka religionistiky, která do akademického světa vstoupila svým článkem o české islamofobii. Veřejně se prezentuje pozoruhodnou e-mailovou adresou klara@muslimove.cz.

„V televizních zprávách, novinách a internetových diskuzích se témata spojená s muslimy či islámem objevují takřka denně, v rámci výuky ale žáci toto téma probírají povětšinou jen velmi okrajově a nejsou tím pádem schopni informace podávané médii kriticky hodnotit. Tento stav vede k přejímání a následnému upevňování předsudků a stereotypů, které jsou podpořeny i latentní islamofobií, která se v české společnosti, podle slov helsinského výboru, vyskytuje,“ píše se doslova na webových stránkách projektu www.muslimove.cz.

Tam se lze také dočíst, kdo celou akci podporuje materiálně. Tvůrci projektu horlivě zdůrazňují, že není financován žádnou z muslimských zemí, ani jejich ambasádami, a ani žádnou z institucí, které jsou s islámem „úzce spjaté“. Mezi financiéry je na prvním místě uvedena ambasáda USA, která prý projektu poskytla grant. Přispěla též nadace Ann Lindh Foundation. Spolupráci poskytlo též české zastoupení Evropské komise a centrum česko-arabského kulturního dialogu Insaan.

Jednou z prvních aktivit projektu bylo natočení „ilustračního videa“, které by pak bylo pouštěno studentům na českých školách. To probíhalo na začátku dubna a leták na něj lákal jako na „zajímavou odpolední brigádu“. Studenti mezi 15 a 18 roky se měli dostavit do pražské školy v Nových Butovicích, kde se měli zúčastnit několika aktivit, prezentujících islám, a rovněž podílet na natáčení „ilustračního videa“. Za dvě hodiny těchto aktivit si každý ze statistů měl přijít na 250 korun.

Projekt chystající prezentaci islámu českým dětem vzbudil ohlas i za oceánem. Celou jednu reportáž svého seriálu The Resident mu věnovala známá internetová glosátorka Lori Harfenist. „Není to krásné? Naše vláda je tak dobrosrdečná,“ poznamenává s ironickým úsměvem americká moderátorka, známá svými kousavými reportážemi.

„Milí američtí daňoví poplatníci. Vaše peníze jdou na to, aby se české děti učily o islámu,“ upozorňuje moderátorka, na jejímž pozadí je americkému divákovi na mapě ukazováno, kde přesně v Evropě má cíl svých odvedených daní hledat, s výmluvným titulkem „Vaše dolary jsou zde“.

Zastánci projektu podle moderátorky říkají, že chtějí české děti jen informovat a bojovat s předsudky, které v české společnosti jsou. Odpůrci si však myslí, že skutečným účelem je získávat nové věřící prostřednictvím proislámsky zaměřené prezentace.

Americká moderátorka v rámci pořadu televize Russia Today, kterou plně vlastní ruský stát a která bývá označována za anglicky vysílající „hlásnou troubu" Kremlu, následně rozvíjí úvahy o názoru zastánců, že české děti prahnou po informacích o islámu a staví je do kontextu s faktem, že i těm několika komparsistům, potřebným k natočení ilustračního videa, museli organizátoři zaplatit.

Jediné vysvětlení je podle ní takové, že americká vláda „hrozně moc miluje islám“, což je ironicky ilustrováno obrázkem americké vlajky, ve které je známé modré pole s bílými hvězdami nahrazeno zeleným podkladem s tradičním islámským symbolem půlměsíce.    

Nakonec jsou na tom prý ale Američané ještě celkem dobře. Za podporu islamistů totiž platí jenom penězi, zatímco lidé přímo na místě „pomoci“ obvykle platí svou krví.

Reakce koordinátorky projektu Kláry Popovové:

Ráda bych reagovala na článek "Podívejte se, jak se Česku a USA vysmála
americká moderátorka v ruské TV". Již jsem si zvykla, že blogeři a
účastníci facebookových debat píší o projektu nejrůznější články a
neobtěžují se přitom získáváním ověřených informací. Od  někoho, kdo má
za cíl podávat skutečné informace a ne pouze vyjadřovat své stanovisko
bych však čekala trochu více. Vzhledem k tomu, že se mi před napsáním
článku nikdo neozval, aby si informace ověřil, ráda bych uvedla na
pravou míru alespoň dva body:

1) "Jednou z prvních aktivit projektu bylo natočení „ilustračního
videa“, které by pak bylo pouštěno studentům na českých školách." Zaprvé
se rozhodně nejednalo o první aktivitu a zadruhé nebylo žádné video
nikomu puštěno, protože není ještě ani sestříhané. Až hotové bude, není
určeno pro studenty, ale pro učitele a ředitele škol jako představení
projektu. Tato informace je tedy zcela lživá.

2) "Veřejně se prezentuje pozoruhodnou e-mailovou adresou
klara@muslimove.cz" Nevím, co je pozoruhodného na e-mailové adrese,
která obsahuje jméno a název webových stránek, ale budiž. Zároveň také
nevím, jak se prezentuji touto adresou, prezentuji se pod svým jménem,
na webových stránkách projektu jsou uvedeny informace o mém vzdělání a
zaměření (stejně jako u všech ostatních organizátorů a autorů článků).
Webová adresa je uvedena pouze jako kontakt na letáčku.

V žádném případě nechci nijak omezovat Vaši svobodu slova a možnost
vyjadřovat se k událostem, které Vám připadají zajímavé. Pouze mne tento
článek trochu zklamal, protože jsem od média jako jsou Parlamentní listy
očekávala, že bude s informacemi nakládat jinak a bude mít snahu si je
ověřovat.

S přátelským pozdravem

Bc. Klára Popovová
Koordinátorka projektu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…