Podivné věci kolem Sobotky. Známý protikorupční aktivista promlouvá o utajených kšeftech

22.02.2016 16:09

Ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil ke korupčním deliktům. „Blýská se na lepší časy?“ zeptal se.

Podivné věci kolem Sobotky. Známý protikorupční aktivista promlouvá o utajených kšeftech
Foto: Archiv NFPK
Popisek: Petr Soukenka, Nadační fond proti korupci.

„David Rath, Marek Dalík, Ivo Rittig, Roman Janoušek, Vladimír Dbalý, Ondřej Havlín, Roman Pekárek nebo Alexandr Novák – to je pouze pár jmen, která jsou spojena s dobou minulou a často byla zmiňována ve velmi negativních souvislostech. Někteří ze jmenovaných mají trest již za sebou, jiní si vyslechli nepravomocné rozsudky s nepodmíněnými tresty a pár z nich na verdikt soudu čeká,“ poznamenává Soukenka s tím, že se situace skutečně změnila, a to, že se blýská na lepší časy, není jen zdání. 
 
Podle jeho názoru se potenciální pachatelé více bojí. „A musí hledat stále více a více sofistikovanější formy a metody, jak ze státního něco ukrást,“ sdělil. 
 
Varovně však upozorňuje na další případ, a to na kauzu arbitráže České dráhy vs. Škoda Transportation. „České dráhy mají zaplatit přes miliardu korun za to, že Škoda Transportation dodala pozdě objednané lokomotivy. Člověk si musí nutně položit hned několik otázek: Je to pozůstalost minulosti, kdy vládl Martin Roman a ve vedení Českých drah lidé jako Petr Žaluda? Nebo to je celé jinak a arbitrážní soud nerozhodoval zcela nestranně? Jsou to legitimní otázky, na které neznáme zatím odpovědi. Pouze víme, že Škodovku v tomto sporu zastupoval přítel Bohuslava Sobotky (ČSSD) Radek Pokorný. Není bez zajímavosti, že tentýž muž, resp. jeho právní kancelář zastupuje také Strabag a Eurovii ve sporu o odstranění vad na stavbě dálnice D47, kde je protistranou opět stát, resp. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD),“ konstatuje Soukenka.

Celý názor ZDE.

V závěru svého komentáře se pozastavuje nad tím, že bývalý generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard bude v letošním roce kandidovat na post hejtmana v Plzeňském kraji za ČSSD. „Na otázku, zda již řešil s lidmi ze Škodovky možné financování kampaně, odpověděl: ‚Nemluvil jsem o tom s nimi, ale nepředpokládám, že by něco takového udělali. Škodovka nesponzoruje politické strany, věnuje se charitě či sportu.‘ Co taky jiného odpovědět,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…