Podle svědka Rath s Pancovou vedli zdravotnictví dobře

02.04.2014 16:50

Zdravotnictví ve Středočeském kraji řídil tehdejší hejtman David Rath před svým zadržením v květnu 2012 dobře, tvrdil dnes před soudem Jan Cihlář, který svědčil v Rathově kauze. Další vůdčí pozici podle něj měla ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která je stejně jako Rath obžalovaná z korupce. Podle Cihláře ale byli oba lékaři zárukou kvalitního vedení a dařilo se jim plnit investice. Případ projednává od loňského srpna Krajský soud v Praze.

Podle svědka Rath s Pancovou vedli zdravotnictví dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Cihlář byl od roku 2008 členem představenstva nemocnice v Mladé Boleslavi a také působil na krajském úřadu ve správě silnic. Rath podle něj řídil středočeské zdravotnictví jako hejtman a povoláním lékař. Rovněž lékařka Pancová šéfovala díky tzv. ovládací smlouvě kromě kladenské i ostatním nemocnicím. „Chodili spolu jako jedna ruka, jedna noha, tak se to vnímalo. Všichni věřili, že to dělají v dobrém úmyslu," dodal Cihlář. Za jejich působení prý bylo všechno v pořádku.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Zdeněk Seidl podle Cihláře postupně ztrácel svou úlohu. „Bylo to dáno její (Pancové) stranickou odpovědností a také tím, že náměstek má pouze vedení nad odborem zdravotnictví a Kateřina Pancová byla šéfka nemocnic," dodal Cihlář. Informace si podle něj předávali hlavně Rath s Pancovou (oba dříve ČSSD) a předkládali krajské radě materiály týkající se případných zakázek, rozvoje a centrálního nákupu. „Rath s Pancovou byli garantem a všichni jim věřili. Nečekali, že by tam nějaký podvod mohl být," řekl ČTK Cihlář po soudním výslechu.

Obžaloba viní Ratha a dalších 10 lidí z upravování stavebních a zdravotnických veřejných zakázek tak, aby je vyhrávaly předem domluvené firmy, což údajně provázela korupce. Rath prý o všem jako hejtman věděl. Hlavními organizátory byli podle státního zástupce Petra Jiráta Pancová a její přítel Petr Kott, který pracoval na částečný úvazek v několika nemocnicích jako koordinátor a dříve byl také poslancem a šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Trojice lékařů vinu odmítá.

Ostatní obžalovaní jsou zejména šéfové a manažeři firem, které se o tendry ucházely. Policie v případu zatýkala v květnu 2012. Rathovi hrozí v kauze nejvyšší trest - až 12 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…