Podpora prodeje cigaret pomocí dárečků může brzy skončit

15.09.2023 9:00 | Monitoring

Česko dlouhodobě trápí nešvar, který významně komplikuje boj s kouřením. Tím je podpora prodeje cigaret pomocí dárků v podobě lihovin, piva, vína i tvrdého alkoholu.

Podpora prodeje cigaret pomocí dárečků může brzy skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Parlamentní listy se letos na jaře problému obsáhle věnovaly. Prodejci cigaret tak v podstatě obcházejí zákaz propagace tabákových výrobků a spojují závislost na nikotinu se závislostí alkoholovou. Tyto praktiky tak doslova podkopávají cíle v oblasti ochrany veřejného zdraví, protože k jednomu výrobku způsobující závislost se přidává jiný, neméně škodlivý a rovněž velmi návykový.
 
 
Nyní se ale objevila naděje, že tato praxe skončí. Senát na své schůzi 15. února přijal usnesení, kterým vyzývá vládu, aby se neprodleně a s maximálním důrazem zabývala nežádoucím jevem prodejních a reklamních akcí při nákupu tabákových výrobků. Tato výzva nakonec padla na úrodnou půdu. A tak v rámci druhého čtení návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů byl načten pozměňovací návrh k zákonu O ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který navrhuje zakázat výše uvedené problematické praktiky na podporu prodeje cigaret.
 

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
V návrhu se píše, že při prodeji nebo v souvislosti s prodejem tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření, elektronických cigaret, náhradních náplní elektronických cigaret nebo nikotinových sáčků bez obsahu tabáku se zakazuje nabízet nebo poskytovat spotřebiteli jakékoliv ekonomické výhody, včetně výhod prostřednictvím poukázek, nabídek slev, poskytování jakéhokoliv zboží nebo služeb zdarma nebo za nižší než obvyklou cenu. Přeloženo do obecné češtiny, tedy za karton cigaret už nebude možné dostat láhev vodky nebo vína zdarma.
 
Navrhovaná legislativní úprava má platit od 1. ledna 2014. Pokud se tak stane, tak se tímto krokem připojíme k drtivé většině evropských zemí, kde jsou tyto praktiky již dávno zakázány. Navíc odstranění jakýchkoliv podpor prodeje cigaret je zcela v souladu s českými cíli ochrany veřejného zdraví.
 
Skončila by tak letitá praxe, v jejímž rámci prodejci tabáku podporovali prodej cigaret s bonusem výraznými letáky či dokonce pomocí hostesek, často bohužel i před zraky dětí a nezletilých.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …