Podraz a lež! Babiš se rozkřikoval v ČT, když na něho vytáhl Fiala graf s čísly o Agrofertu

10.01.2016 13:33

Obstrukce a elektronická evidence tržeb. To jsou témata, o kterých se hovořilo v dnešních Otázkách Václava Moravce. Hosty byli zastánce EET, ministr financí Andrej Babiš (ANO), a předseda ODS Petr Fiala.

Podraz a lež! Babiš se rozkřikoval v ČT, když na něho vytáhl Fiala graf s čísly o Agrofertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Obstrukce jsou součástí parlamentní demokracie. Je to logické a normální, případů obstrukcí ve světě najdete celou řadu,“ zastal se obstrukcí Fiala. „Mohl bych sedět a říct, ať hnutí ANO elektronickou evidenci zavede a že se ukáže, kdo měl pravdu. A že by se ukázalo, že ji máme my. Ale nebudu experimentovat s lidmi,“ uvedl Fiala.

„Jde o narovnání podnikatelského prostředí a o strašně moc peněz. O 18 miliard každý rok do našeho rozpočtu,“ obhajoval elektronickou evidenci Babiš. Nehodlá se ohlížet na to, že budou na podzim krajské volby a že mu zavedení elektronické evidence tržeb může ublížit. „S volbami to nesouvisí,“ řekl. Zároveň se také pozastavil nad úrovní parlamentní diskuse. „Žvaní se, čtou knížky,“ řekl a uvedl příklady ze světa, kdy je rozprava omezována časem. To je právě jeho cílem – změna jednacího řádu. 

Podle Fialy však občanská demokracie neblokuje celé jednání sněmovny, ale pouze projednávání jednoho zákona. „Měnit jednací řád uprostřed volebního období je chyba,“ podotkl k Babišem navrhovanému řešení obstrukcí Fiala. „My potřebujeme jednací řád takový, jaký je ve vyspělých zemích Evropské unie. A my jej takový nemáme,“ oponoval však Babiš. „To, že neschvalujete zákony, není kvůli našim obstrukcím, ale kvůli tomu, že je neumíte připravit,“ zaútočil Fiala.

Elektronická evidence tržeb podle Babiše vstoupí v platnost sedm měsíců po schválení zákona, což znamená zhruba v listopadu po krajských volbách. Hlasovat o ní se bude na konci ledna. V souvislosti se schvalovacím procesem si Babiš postěžoval na délku legislativního procesu. 

Následně se oba muži nepohodli nad grafem, který předvedl poslanec Fiala a obsahoval přijaté dotace a zaplacené daně Babišovy firmy Agrofert. „Ten graf ukazuji proto, aby bylo patrné, kdo pro ten stát něco dělá a kdo ne,“ poukázal na dotace Fiala. „Je to podraz a je to lež,“ rozčílil se Babiš s tím, že nechce diskutovat o Agrofertu, ale o elektronické evidenci tržeb.

„Ano, udělaly se chyby. Ale každý občan ví, co jsme pro tuto zemi udělali pozitivního. Věříme, že nejlepší cestou, jak zlepšit výběr daní, je snížit daně a zjednodušit celý daňový systém,“ podotkl Fiala.

Babiš však následně zkritizoval superhrubou mzdu, kterou ODS zavedla. „V koaliční smlouvě máme jasně dané, že to zrušíme, nebude-li to mít nějaký dopad na rozpočet a na lidi,“ podotkl k tomu Babiš s tím, že Česko potřebuje novelu zákona o dani z příjmu.  

Dalším tématem Otázek Václava Moravce bylo nově zpřísněné kontrolní hlášení, které podnikatelé kritizují. „Jde o opatření proti podvodům na DPH,“ hájí kontrolní hlášení Babiš. „Je to jenom otázka softwaru, bude daleko méně kontrol pro podnikatele,“ sdělil Babiš. Zároveň uznal, že co se týče sankcí, přehnali to a chtějí navrhnout novelu, která by měla platit od 1. 6. 2016. 

„Já jsem přesvědčen, že stát má kvalitně vybírat daně, ale že na to má dost prostředků. Nepotřebujete k tomu shromažďování dat. Neustále si kladu otázku, proč tato data potřebuje. Obávám se, že to je zaměřeno proti drobným podnikatelům a živnostníkům,“ oponoval Fiala. „Nepřipravili jste na situaci podnikatelskou veřejnost,“ zaútočil Fiala a rozhorlil se nad tím, že nový zákon, který platí od 1. 1. 2016, se bude opět měnit a budou se napravovat chyby, které v novele jsou. 

Závěrem pořadu Otázky Václava Moravce přišla řeč i na nevyčerpané dotace z evropských fondů. „Pan prezident má špatné informace, naší vlády se to netýká. My jsme extrémně čerpali to, co předchozí vláda zanedbala,“ odvrátil kritiku hlavy státu na adresu současné vlády ohledně čerpání evropských peněz Babiš.

„Logika pana ministra Babiše je úsměvná. Za to, že se nevyčerpaly všechny evropské peníze, může předchozí vláda, ekonomice se daří proto, že je tady současná vláda. To je představa, která mi je bytostně cizí,“ rozhorlil se Fiala. Podle něj by vláda měla podnikatele podporovat, a ne jim házet klacky pod nohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…