Pohledávky za CS Fondy získala firma, za kterou stál Tykač

22.03.2012 8:28

Pohledávky podílníků vytunelovaných CS Fondů, kvůli kterým požadují od státu odškodné, od firmy Akro odkoupila společnost Naval Architects Shipping Company. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN) s tím, že podle zhruba rok staré nahrávky, kterou mají k dispozici, za kyperskou firmou Naval stál nynější spolumajitel důlní společnosti Czech Coal Pavel Tykač. Naval přitom od státu v soudním řízení kvůli tomu, že vyvedení majetku z CS Fondů nezabránil, může získat přes čtyři miliardy korun.

Pohledávky za CS Fondy získala firma, za kterou stál Tykač
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Bývalý šéf zaniklé finanční skupiny Motoinvest Tykač přitom v letech 2006 až 2008 čelil kvůli tunelu v CS Fondech obvinění, jeho stíhání však žalobci zastavili. Zhruba 1,23 miliardy korun z CS Fondů zmizelo v zahraničí v roce 1997. Na více než čtyři miliardy korun se pohledávky podílníků vyšplhaly kvůli úrokům. Spor o pohledávky je nyní u Městského soudu v Praze, kam ho vrátil Nejvyšší soud.

Komu patřila firma ve skutečnosti?

V nahrávce Tykač podle deníku uvedl, že za odkupem pohledávky od firmy Akro a tedy i za společností Naval stojí s finančními skupinami PPF, J&T a Penta. "Ta firma věcně byla Jétéčka a ve skutečnosti byla moje, Penty, Jétéčka a Pépéefky," citují HN z nahrávky. "Akro chtělo 650 mega za tu pohledávku a my jsme nechtěli mezi sebou soupeřit, kdo dá víc," uvedl podle deníku na nahrávce Tykač. Po čtvrtině investice má prý Tykač a J&T, 35 procent PPF a 15 procent Penta, zaznělo podle HN také na nahrávce.

"Pavel Tykač ani žádný z jeho spolupracovníků společnost Naval Architects Shipping Company nikdy nevlastnil, ani nespoluvlastnil a stejně tak se ani nepodílel na jejím řízení," řekl deníku Tykačův mluvčí Jan Chudomel. To přitom podle HN nevyvrací Tykačovo tvrzení z nahrávky, že formálním majitelem Navalu byla J&T. Penta podíl na transakci přiznala, jde však podle ní o uzavřenou záležitost. Skupiny PPF a J&T obchodní vztahy mezi nimi a firmou Naval popřely, uvedl deník.

Současným vlastníkem Navalu je společnost EP Industries ze skupiny J&T. EP Industries podle svého mluvčího Martina Maňáka získala Naval jako "čistou" firmu bez majetku a pohledávek za účelem akvizice několika elektromontážních společností v roce 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…