Pohrozit Čechům vyloučením z Evropské unie, když nepřijmou kvóty, udeřilo z OSN

22.09.2015 15:21

Dnes probíhá mimořádný summit EU, na kterém se sešli ministři vnitra jednotlivých členských zemí. Jeho cílem je přijít s řešením migrační krize, které bude přijatelné pro všechny zúčastněné. Z mnoha stran se přitom ozývají rady a názory, jak toho dosáhnout. Jedna z nejradikálnějších přišla z úst zvláštního úředníka pro migraci pro OSN Petera Sutherlanda. Informuje The Guardian.

Pohrozit Čechům vyloučením z Evropské unie, když nepřijmou kvóty, udeřilo z OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Odborníci naléhají na evropské lídry, aby přestali stavět další překážky a handrkovat se nad kvótami a místo toho přišli se společnou odpovědí, jak poskytnout uprchlíkům řádnou ochranu. Představitelé Amnesty International a organizace OSN pro uprchlíky dnešní setkání označili za „kritické“.

„Selhání nepřichází v úvahu. Lídři EU se musí shodnout na organizované a soucitné odpovědi na příchod uprchlíků a žadatelů o azyl. Některá řešení jsou již připravená, chybí však politická vůle a vedení, které by je prosadily,“ řekl ředitel evropské pobočky Amnesty International John Dalhuisen.

„Zatímco se nepodařilo přijít se společným řešením, byli jsme svědky toho, jak to jde s tisíci uprchlíky a žadateli o azyl od desíti k pěti, aniž bychom se postarali o jejich základní potřeby. Tohle není zvládání migrace, tohle je eroze lidskosti,“ dodal Dalhuisen.

Více informací zde

Velmi ostře se k celé situaci vyjádřil zvláštní úředník OSN pro migraci Peter Sutherland. Ten v několika příspěvcích na svém Twitteru naznačil, že by EU měla pohrozit vyloučením z Unie těm zemím, které nebudou s předloženým řešením souhlasit. Tedy například České republice, která nesouhlasí kategoricky.

„První věc, kterou by nyní měla EU udělat, je pomoci nárazníkovým státům jako Libanon, Turecko a Jordánsko tím, že přesídlí uprchlíky. Za druhé by měla důrazně připomenout ministerským předsedům, že členství v EU je podmíněno společnými hodnotami a vnitřní solidaritou. A ty společné hodnoty diktují, že uprchlíkům má být poskytnut azyl, namísto uvítání ostnatým drátem a slzným plynem,“ napsal Sutherland.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière se po příletu do Bruselu vyjádřil, že očekává složitá vyjednávání. „Bude to tvrdé setkání. Nejsem si jist, zda dosáhneme výsledku. Budeme tvrdě pracovat a myslím, že je nepřijatelné, aby Evropa vyslala do světa vzkaz, že není žádné možné řešení. Takže jsem nakonec optimista, ale ještě se nic neudělalo.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…