Pojar: Rusko se musí vyčerpat a my odejít od závislosti na něm

31.10.2022 11:46 | Ze sítí

Poradce českého premiéra pro bezpečnost a zahraniční vztahy Tomáš Pojar v rozhovoru pro Novinky.cz promluvil o svých odhadech k vývoji rusko-ukrajinského konfliktu a k energetické krizi. „Potřebujme dva roky, aby se Rusko vyčerpalo, my se odsekli od závislosti na ruských energiích a nebyli jsme vydíratelní,“ říká.

Pojar: Rusko se musí vyčerpat a my odejít od závislosti na něm
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bezpečnostní analytik, prorektor soukromé vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar na besedě v Ostravě

Pojar se účastnil „energetického“ summitu premiérů a prezidentů zemí Evropské unie, kam doprovodil českého premiéra jako jeho poradce pro bezpečnost a zahraniční vztahy. Lídři tam zastropování cen plynu k výrobě elektřiny nakonec podmínili analýzou finančních dopadů s tím, že nepovede ke zvýšení spotřeby plynu, čehož se obávalo Německo.

„Je skutečně potřeba spočítat, co by to znamenalo, protože ďábel je v detailu. Důležité také je, aby země, které vyvážejí elektřinu vyrobenou v plynových elektrárnách, nedotovaly ty, které dovážejí. Nebo aby nedošlo k vývozům elektřiny do Velké Británie, odkud nyní elektřinu dovážíme,“ dodává k tomu Pojar.

Zda se dočkáme zastropování cen na evropské úrovni v letošní topné sezóně, to není podle něho jisté. „Nevím, na evropské úrovni to bude nějakou dobu trvat, mechanismus zastropování ceny plynu na výrobu elektřiny musíme mít připravený,“ pokračuje s tím, že zastropování cen plynu a elektřiny na národní úrovni, tedy i pro české domácnosti, samozřejmě platí.

Pokud nebude spuštěn unijní mechanismus zastropování, pojede se prý podle toho českého: „Vždycky to ale bude, a již je, kombinace nějakých evropských a jiných národních řešení. A ty musí jít ruku v ruce, jinak by to bylo ještě dražší,“ upozorňuje Pojar.

Následně hodnotil současný vývoj na Ukrajině. „Nakolik ovlivní mobilizace dynamiku války a schopnost Ruska vzdorovat na frontách, tak to ještě není jasné. Není to tak, že by Rusko bylo na kolenou. Nebude to vůbec jednoduché,“ řekl Pojar.

„Myslím, že Rusko se dříve či později vyčerpá. Potřebujeme dva roky, aby se Rusko vyčerpalo, my zůstali silní, měli dostatek alternativních tras a skutečně se odsekli od závislosti na ruských energiích. A už nikdy nemohli být jako ČR nebo EU vydíráni ze strany Ruska tak jako dnes,“ dodává Pojar.

Energie podle Pojara asi nebudou už nikdy tak levné jako byly v minulosti, ale rozhodně podle něj nebudou dosahovat astronomických cen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…