Pojedete, ale kamarádíčkovat se nebudete. Rozkol mezi USA a Izraelem se projevil

25.08.2023 13:00 | Monitoring

Je na obzoru zhoršení americko-izraelských diplomatických vztahů? Vše nasvědčuje tomu, že komunikace v tomto směru není ideální a zásluhu na tom má prezident Joe Biden, který stále odmítá pozvat izraelského premiéra Benjamina Netanjahua do USA. Ten prý na oplátku vydal svým ministrům zákaz schůzek s jejich americkými protějšky. Vzájemné vztahy těchto dvou států jsou přitom jazýčkem na vahách bezpečnostní situace na Blízkém východu.

Pojedete, ale kamarádíčkovat se nebudete. Rozkol mezi USA a Izraelem se projevil
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant odjel na oficiální návštěvu Spojených států, v rámci které se má setkat s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem a izraelským velvyslancem při OSN Giladem Erdanem.

Informoval o tom izraelský server ISRAEL DEFENSE s tím, že ministra ve Spojených státech amerických čeká také bezpečnostní brífink velvyslanců členských států v Radě bezpečnosti OSN, a také návštěva nákupní mise ministerstva obrany v New Yorku.

Potud by na této zprávě nebylo nic neobvyklého.

Jenže političtí komentátoři a experti na mezinárodní situaci v ministerském programu ještě něco postrádají.

V rozvrhu totiž chybí setkání s Gallantovým americkým protějškem, ministrem obrany USA Lloydem Austinem a také případné další schůzky s vrcholnými představiteli americké administrativy.

Mnozí z expertů se ptají, jaký má smysl cestovat do USA a vynechat takto důležitá jednání?

Zvláště v tak komplikované situaci, které musí Izrael doma čelit, neboť je vystaven jak vnitropolitickým půtkám, tak další vlně teroru ze strany arabských fundamentalistů.

Podle zpráv z Izraele je odpověď na to, proč se ministr nesetká s žádnou špičkou americké administrativy, jednoduchá, píše ISRAEL DEFENSE.

Je to veto uvalené premiérem Benjaminem Netanjahuem za to, že stále čeká na kýžené pozvání na schůzku s prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě.

„Pokud nebudu pozván do Washingtonu, nikdo jiný tam schůzku mít také nebude,“ hlásá Netanjahu.

Vše ale nasvědčuje tomu, že lze najít možnost, jak zákaz obejít. Důkazem je nedávná schůzka ministrů obrany Izraele a Spojených států, která se uskutečnila v rámci setkání ministrů obrany NATO v Bruselu.

Pozorovatelé si ale všímají i napjatých vztahů mezi Netanjahuem a Gallantem.

Ty se datují  od doby, kdy Netanjahu v březnu odvolal Gallanta za to, že vystoupil proti generální reformě izraelských soudů.

Gallant se pak do funkce vrátil až po masivním protestu veřejnosti.

 

Že má ministr obrany státu Izrael navzdory Netanjahuovým zákazům v USA stále důležité kontakty a styky, které využívá ve prospěch Izraele, dokazuje i jeho poslední post na sociální síti X, ve kterém poděkoval generálovi Marku Milleymu, předsedovi sboru náčelníků štábů.

„Předseda Sboru náčelníků štábů, generál Milley, je skutečným přítelem Státu Izrael,“ napsal Gallant s tím, že generál vždy vynikal ve svém odhodlání posilovat izraelskou bezpečnost.

„Setkal jsem se s ním a poděkoval mu za jeho činnost. Stát Izrael si váží generála Milleyho, který během svého funkčního období hodně pracoval proti íránské výzvě,“ pokračoval ministr a své poděkování uzavřel v generálově mateřštině a doplnil vlajkami obou zemí.

„Zdravíme vás, generále a děkujeme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…