Pokud chce být Babiš sebevědomým premiérem, měl by Pocheho podpořit, míní politolog

16.06.2018 20:51

Podle politologa Josefa Mlejnka ale prezident Miloš Zeman, když si postaví hlavu, Miroslava Pocheho ministrem nejmenuje. Premiér Andrej Babiš jede v neděli za prezidentem do Lán, kde mu předloží seznam navrhovaných členů vlády. ČSSD na nominaci Pocheho trvá.

Pokud chce být Babiš sebevědomým premiérem, měl by Pocheho podpořit, míní politolog
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš během tiskové konference.

„Zeman si Ústavu, jak známo, vykládá po svém. Když si postaví hlavu, tak prostě nejmenuje,“ napsal na dotaz ČTK politolog Josef Mlejnek z katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Podle politologa Kamila Švece by mohl Zeman navrženého kandidáta nejmenovat jen z velmi závažných důvodů. „Ty v tomto případě ale nenastaly. Proto by měl sebevědomý premiér fungující koalice předstoupit před prezidenta a trvat na svých kandidátech na ministerské posty,“ uvedl Švec.

Vláda je podle něj odpovědná primárně Sněmovně, která jí vyslovuje důvěru, nikoliv prezidentovi. „Prezident se dlouhodobě snaží zvyšovat svůj vliv a zatím nepříliš silný premiér mu to umožňuje,“ dodal.

Babiš dnes řekl, že Pocheho nenavrhne ke jmenování s ohledem na výhrady prezidenta i KSČM, která by měla menšinový kabinet tolerovat. Způsobilo by to podle něj ústavní krizi. Poche by se zachoval státotvorně, kdyby netrval na postu ministra, míní Babiš. Poche ale nehodlá ustoupit a nominace se nevzdá, řekl ČTK.

ČSSD dál trvá na svých pěti kandidátech na ministry, řekl novinářům po dnešní schůzce s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem premiér Babiš (ANO). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na to na twitteru uvedl, že Zeman ministrem zahraničí Pocheho nikdy nejmenuje. Podle Ústavy prezident jmenuje členy vlády na návrh předsedy vlády. Babiš má jasno i o všech lidech, kteří mají být ve vládě za jeho hnutí, říci jména ale nechtěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…