Pokud teď Zemanovi ustoupí, bude pak mluvit do sestavy ministrů už pořád. Jiří Pehe varuje

08.12.2013 8:05

Příští pravděpodobný předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl, že podle ústavních právníků musí prezident jmenovat ministry navržené premiérem. Politolog Jiří Pehe mu ale vzkazuje, že ho prezident Miloš Zeman odkáže na ústavní experty, kteří tvrdí opak. Řešení podle jeho názoru může být pouze politické, případně soudní.

Pokud teď Zemanovi ustoupí, bude pak mluvit do sestavy ministrů už pořád. Jiří Pehe varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Ústava, jak známo, suše konstatuje, že prezident jmenuje premiéra a na jeho návrh jmenuje členy vlády,“ připomíná Pehe na svém blogu na serveru iDnes.cz. Sobotka a další politici, kteří se tak odkazují na Ústavu, prý daleko s takovým argumentem nedojdou.

Celý text ZDE

Jinými slovy, Zeman bude podle Peheho pouze tak silný, jak mu to dovolí politické strany. „Pokud se v současném sporu postaví rozhodující část politického spektra, zejména pak rodící se koalice, k prezidentově snaze spoluurčovat složení vlády tak, že prezident na to má nejspíš právo, pak se to jakýmsi novým nepsaným právem prezidenta skutečně stane,“ očekává.

V opačném případě, tedy pokud se naopak politické strany dohodnou, že Zeman spoluurčovat složení vlády nemůže, nabízí se prý několik možností, jak se pokusit tento názor prosadit. Jednou z nich je dle jeho slov vyvolání tvrdého politického sporu se Zemanem, v němž by koalice trvala na tom, že prezident musí jmenovat ty ministry, které mu premiér navrhne.

„Pokud by prezident pod tlakem neustoupil, nabízí se možnost vyvolat kompetenční spor u Ústavního soudu. Je dokonce možné argumentovat, že takový krok je navýsost žádoucí, protože jedině ÚS by mohl svým rozhodnutím utnout spory o tom, jak si vykládat sporná ustanovení Ústavy. Bylo by jasno i v budoucnosti,“ míní politolog. Další možností je prý i změna Ústavy tak, aby si ji nikdo nemohl vykládat podle svého, a to ani prezident.

Zeman není žádný džentlmen

Pehe upozorňuje, že jádro celého sporu je politické, nikoli ústavní. A když někteří politici říkají, že se vzhledem k nejasnému textu Ústavy musejí obě strany „džentlmensky“ dohodnout, zní to „politicky“, ale zastírá se tak podle něj fakt, že současný prezident žádný džentlmen není. „Hraje tvrdý mocenský poker, a každá dohoda tohoto typu je jeho výhrou, neboť vytváří nové zvyklosti, které postupně, bez jediné změny v Ústavě, formují poloprezidentský systém,“ myslí si.

Straničtí politici, kteří tvrdí, že s prezidentem nemá smysl jít do sporu, tak podle Peheho prohrávají nejen jednu konkrétní bitvu, ale i širší spor o to, zda má Česká republika zůstat parlamentní demokracií. „Otevírají prostor pro další expanzi prezidentské moci na úkor politických stran. A za to česká stranická politika, už beztak slabá, zaplatí vysokou cenu,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…