Policejní finta s čísly: Z úředníků uniformy. Rakušan dává ruce pryč

16.02.2024 9:53 | Monitoring

Vláda kvůli úsporám razantně snižuje počty úředníků. A jak to vypadá v praxi? Ze sekretářek nebo řidičů se stávají během měsíčního kurzu policisté a policistky, což má pomoci řešit personální podstav, který policii dlouhodobě trápí. Naráží to však na ostrou kritiku, podrobnosti přinesl deník MD DNES.

Policejní finta s čísly: Z úředníků uniformy. Rakušan dává ruce pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Od policie muselo letos odejít zhruba sedm stovek civilních zaměstnanců. Stalo se tak poté, kdy vláda snížila meziročně o 7,6 procenta policejní rozpočet na civilní zaměstnance. MF DNES zjistila, že policie nyní hromadně „vyrábí“ během měsíčních kurzů policisty ze svých občanských zaměstnanců. Jejich pracovní zařazení se nezmění, dál budou v kanceláři, jen v uniformě. Policie však může vykázat, že policistů je více.

„Část zaměstnanců jsme museli propustit, neprodloužili jsme některé pracovní smlouvy na dobu určitou, zrušili některé částečné úvazky. Zhruba 150 z oněch dotčených pracovníků projevilo zájem o vstup do služebního poměru a jsou aktuálně v různé fázi přijímacího řízení,“ řekl MF DNES mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Ze sekretářkou, která se ještě v loňském roce věnovala personalistice, se tak během měsíčního kurzu stala policistka s hodností kapitána, služební zbraní a mnohem vyšším platem. Podobné je to u dalších 150 lidí, kteří u policie dělali referenty, účetní, řidiče a IT specialisty.

Situaci kritizují především řadoví policisté, kteří slouží v terénu. Nelíbí se jim, že „civilové“, kteří doposud seděli v kancelářích, teď ve služebním poměru dosáhnou na stejné benefity jako oni.

Vůči propouštění civilních zaměstnanců a „zeslužebňování“ části z nich se loni vyslovila i Konfederace odborových organizací bezpečnostních sborů. Její prezident Alexander Burda MF DNES řekl, že problém je ještě hlubší a souvisí s personální politikou policie.

„K policii dřív nebylo vůbec lehké se dostat. Když dnes vidíte nábor, tak to je spíš sběr. Zkušení policisté ze sboru odcházejí a noví policisté se získávají touto formou z civilních zaměstnanců. A to je možná ještě ta lepší varianta, protože ti alespoň to prostředí policie trochu znají,“ uvedl Burda.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ani přes urgenci na dotaz neodpověděl. Pouze po mluvčím resortu vnitra vzkázal, že „ministr do toho nezasahuje, nemá kompetenci řídit policii“.

Nedostatečné stavy policistů jsou aktuálním tématem dlouhodobě. Téma se intenzivně řešilo například za Nečasovy vlády. Za vlád ČSSD a ANO se situace zlepšíla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…