Policie na Babišově akci: Kalousek vytáhl vlastní zážitek

07.08.2022 21:37 | Ze sítí

V souvislosti se současným chováním policistů na mítincích Andreje Babiše (ANO) se ozval i exministr financí a bývalý poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. Vzpomněl totiž na to, co v minulosti udělal současný policejní prezident Martin Vondrášek.

Policie na Babišově akci: Kalousek vytáhl vlastní zážitek
Foto: Repro ČT24
Popisek: Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP09)

„Správná připomínka: policejní prezident Vondrášek v roce 2016 obhajoval otřesné praktiky policajtů v civilu a jejich zabavování tibetských vlajek při návštěvě čínského prezidenta. Borovany nebyl ‚exces‘. Byl to jen další projev nepřijatelného řízení policie,“ poznamenal exposlanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek v té souvislosti sdílel text šéfredaktora serveru Forum24.cz Pavla Šafra. „O tom, že chování příslušníků Policie České republiky na mítincích Andreje Babiše v jižních Čechách bylo skandální, již nikdo soudný nepochybuje. Bohužel to ale vypadá, že jim to projde a celá věc zase vyšumí,“ píše Šafr.

Podle slov Šafra se policejní prezident Martin Vondrášek snažil v pátečním rozhovoru pro Českou televizi ze situace vybruslit tak, že se veřejnosti za chování policie poněkud nejasně a polovičatě omluvil. „Dával přitom zároveň najevo, jak pevně stojí za mnohatisícovým policejním sborem. Možné selhání policistů v Borovanech posoudí prý ‚zcela nezávislá‘ Generální inspekce bezpečnostních sborů a zákrok v Českém Krumlově překontroluje útvar vnitřní kontroly policie. Zjevnou tvrdost zákroků proti Babišovým kritikům ale Vondrášek zlehčuje tím, že jim měly předcházet jakési protiprávní činy, a vykroutit se nemohl vlastně jenom z té kšiltovky hnutí ANO na hlavě tajného policisty,“ konstatuje Šafr. A připomíná právě to, jak Vondrášek ospravedlňoval v roce 2016 (tehdy ve funkci prvního náměstka policejního prezidenta) otřesné potlačování odpůrců čínského prezidenta během jeho návštěvy u prezidenta Miloše Zemana. „Skandální přitom bylo, že kromě zadržení desítek demonstrantů odebírali neuniformovaní policisté lidem tibetské vlajky. Vondrášek by se měl za to ještě dneska stydět. Dostal ovšem od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy,“ sdělil Šafr.

„Vondráškovi ještě vůbec nedošlo, že veřejnost chce vědět, kdy přestanou na mítincích Andreje Babiše proti jeho odpůrcům zasahovat policisté v civilu. Je to zcela skandální a nepřijatelná praktika a musí se s ní skončit. Represivní aparát musí ctít pravidla demokratické země, a proto se musí od zastánců autoritářské politiky jednoznačně očistit. Lidé s kšiltovkou Andreje Babiše do policie nepatří. Debabišizace v naší zemi stále ještě neproběhla a policie není výjimkou,“ zmínil Šafr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…