Policisté varují před vánočními otravami metanolem. A Heger plánuje další opatření

25.12.2012 9:41

O vánočních svátcích a oslavách příchodu Nového roku roste podle policie riziko dalších otrav jedovatým metanolem. Vyzývá proto, aby lidé nekonzumovali lihoviny, které mají doma dlouho a neznají jejich původ.

Policisté varují před vánočními otravami metanolem. A Heger plánuje další opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

„Chtěl bych veřejnosti vzkázat, že na základě posledních úmrtí je prokázáno, že k otravě může dojít kdykoliv a kdekoliv a z neověřených zdrojů by žádný člověk neměl cokoliv pít,“ uvedl šéf vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera pro Český rozhlas. Obezřetnost je podle něj nutná i v těch regionech, kde dosud metanol nezabíjel.

Obavy z dalších možných otrav má i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který už několikrát upozorňoval, že rizikové jsou zejména domácí zásoby a pozapomenuté láhve u lidí, kteří nemají peníze na to, aby si koupili nějaký kvalitní alkohol.

„Chtěli bychom, aby tam bylo pravidlo, které ještě bude vyvolávat velkou diskuzi, že se může prodávat alkohol jenom v případě, že restaurace nabízí nealkoholický nápoj, který je levnější, než je ten nejlevnější alkoholický nápoj,“ nastínil Heger.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…