Policisté zveřejnili jména stíhaných politiků. A mají oplétačky s nadřízenými

27.04.2014 14:20

Ústečtí policisté jsou prověřováni nadřízenými orgány, zda neporušili zákon, když zveřejnili jména stíhaných a vyšetřovaných politiků z Ústí nad Labem. O věc se zajímá krajský policejní ředitel i policejní prezident. Vedení policie se odmítá vyjádřit k otázce, zda se tak děje v souvislosti se skutečností, že se kauza dotýká členů vládní strany.

Policisté zveřejnili jména stíhaných politiků. A mají oplétačky s nadřízenými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Policisté z Ústeckého kraje zveřejnili na internetových stránkách Policie ČR jména obviněných politiků sociální demokracie, primátora města Ústí nad Labem Ing. Víta Mandíka a jednoho z radních Josefa Macíka, stíhaných ve věci porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby, jakož i jméno poslankyně Bc. Zuzany Kailové, o jejíž vydání hodlá policie požádat sněmovnu.

Krajské i ústřední policejní vedení nyní prověřují, zda tím nebyl porušen zákon. Policejní prezident Tomáš Tuhý podle internetového serveru Aktuálně.cz o případu hovořil s krajským policejním ředitelem Tomášem Landsfeldem.

„Celou situaci se mnou skutečně probíral i policejní prezident, který se zajímal především o způsob a průběh předání výše uvedené tiskové zprávy,“ řekl serveru policejní ředitel Landsfeld. Také k tomu dodal, že jeho podřízení provádí interní šetření, mající zjistit, jestli skutečně došlo k pochybení.

Věcí se zabývá rovněž policejní prezidium. „Posuzuje to nejbližší tým policejního prezidenta,“ cituje deník mluvčí prezidia Vlastu Suchánkovou.

Kroky policejních důstojníků jsou poměrně překvapivé vzhledem ke skutečnosti, že Úřad na ochranu osobních údajů již ve středu na přímý dotaz sdělil, že odtajněním jmen politiků ve zmíněné tiskové zprávě k překročení zákona s největší pravděpodobností nedošlo.

Mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová rovněž ve středu odůvodnila zveřejnění jmen obviněných politiků tím, že „informace jsme uveřejnili, protože stíhání souvisí s výkonem jejich funkcí a zveřejnění je ve veřejném zájmu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…