Politici ODS ukázali na viníky údajného průšvihu z dob Davida Ratha

29.01.2014 10:31

Klub krajských zastupitelů ODS v zastupitelstvu Středočeského kraje vydal tiskovou zprávu, kterou nazval „ Krajští radní žalují Maschekovou. Neměli by žalovat také sebe?“ Upozorňuje v ní na to, že za vše neodpovídal pouze Rath, ale také radní, kteří jsou stále radními a od problémů se distancují.

Politici ODS ukázali na viníky údajného průšvihu z dob Davida Ratha
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Skopeček, člen Výkonné rady ODS a někdejší výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Pražská policie 27. ledna obvinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku Berill Maschekovou, která byla mluvčí Davida Ratha na středočeském krajském úřadu v době jeho hejtmanství. Případ se údajně týká zakázky na web tojecool.cz.

„Detektivové zabývající se hospodářskou kriminalitou obvinili jednatřicetiletou ženu z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policisté vedou vyšetřování na svobodě," řekla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Škoda se podle ní vyšplhala na více než 1,5 milionu korun, za což hrozí až pět let vězení.  

Stránky prý měly vyvolávat zájem mladých lidí o dění v regionu, připravila je společnost Koch & Koch. Není bez zajímavosti, že v čele jejího představenstva stál Rathův právník Adam Černý. Vznik webu kritizovala především opozice. Měla jej mimo jiné za předražený. Kraj za něj zaplatil dva miliony korun. Nedlouho po Rathově zatčení kvůli korupční aféře kraj stránky zrušil.

Opozice na předražení upozorňovala, ale radní to nechtěli slyšet

Středočeští radní minulý týden rozhodli, že se kraj připojí jako poškozený k trestnímu řízení a na tuto zprávu reaguje klub krajských zastupitelů ODS v zastupitelstvu Středočeského kraje. Napsal tiskovou zprávu, kterou nazval „Krajští radní žalují Maschekovou. Neměli by žalovat také sebe?“.

Ve svém vyjádření k případu členové klubu připomínají, že to byla právě opozice, kdo na neadekvátní náklady s přípravou a provozováním webu upozorňovala. Krajská ODS i Český rozhlas prý již na případ ukazovali koncem března 2012. Jenže tehdejší krajské vedení tomu prý vůbec nevěnovalo pozornost a kritiku opozice odmítalo.

Berill Mascheková tehdy jistě nerozhodovala o projektu sama

„Paradoxem je, že se nyní kraj připojuje k žalobě rozhodnutím radních, z nichž řada schvalovala provoz zmíněného webu ještě coby členové rady za Davida Ratha. Těžko se dá předpokládat, že by Berill Mascheková tehdy rozhodovala o projektu sama bez jejich vědomí. Opozice celý projekt kritizovala od samého počátku, ale krajští radní nechtěli o nějakých výhradách vůbec slyšet," uvedl předseda kontrolního výboru a krajský zastupitel Jan Skopeček (ODS). Podle něho je zarážející i fakt, že také nové krajské vedení s Berill Maschekovou nadále spolupracovalo přes obvinění vznesená proti Davidu Rathovi.

Dodejme, že bývalý poslanec David Rath (dříve ČSSD) je obžalovaný z korupce v jiné kauze, kterou od loňského roku řeší soud. Jeho případ se týká stavebních a zdravotnických zakázek.

Není možné zužovat problémy Středočeského kraje pouze na osobu Davida Ratha

Z éry Davida Ratha se podle zastupitelů z řad ODS bude Středočeský kraj vzpamatovávat ještě dlouho. „Není však možné veškeré kauzy zužovat jen na jeho osobu nebo na jemu blízké úřednice. David Rath byl sice hejtmanem, ale v radě kraje měl jeden jediný hlas stejně jako ostatní radní. Je třeba nahlas říci, že za tehdejší politiku Středočeského kraje a podobné projekty nese minimálně politickou odpovědnost celá tehdejší rada,“ píší zastupitelé v prohlášení.

Upozorňují na to, že řada bývalých radních je radními i dnes. „Jeden z nich dokonce míří na ministerské křeslo," dodává předseda klubu zastupitelů ODS Raduan Nwelati.

Současná koalice ČSSD a KSČM se však tváří, že se jí podobné věci netýkají. Otazníků, problémových projektů a rozhodnutí přitom zdaleka neubývá. „V současné době prověřujeme, kolik vynakládá kraj za právní servis od externích poradců. Zajímáme se také, k čemu středočeské ČSSD sloužila Středočeská tisková a informační služba. Vznikla na pomoc cestovnímu ruchu a zástupci v jejích orgánech před rokem 2008 nepobírali žádnou odměnu. Po nástupu Davida Ratha se tam začaly dít věci a v současnosti má její zrušení vyjít na deset milionů korun,“ osvětluje ve zprávě nynější situaci Jan Skopeček.

Celý text Klubu krajských zastupitelů ODS v Zastupitelstvu Středočeského kraje:

Středočeský kraj se připojil jako poškozený ke stíhání Berill Maschekové kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jde o škodu údajně kolem 1,5 miliónu korun za provoz webu pro mladé tojecool.cz. Na neadekvátní náklady s přípravou a provozováním tohoto webu upozornil na základě informací krajských zastupitelů ODS Český rozhlas již koncem března 2012 a následně se případu v té době věnovala i další média. Tehdejší krajské vedení tomu vůbec nevěnovalo pozornost a kritiku opozice odmítalo.

Paradoxem je, že se nyní kraj připojuje k žalobě rozhodnutím radních, z nichž řada schvalovala provoz zmíněného webu ještě coby členové rady za Davida Ratha. Těžko se dá předpokládat, že by Berill Mascheková tehdy rozhodovala o projektu sama bez jejich vědomí. Opozice celý projekt kritizovala od samého počátku, ale krajští radní nechtěli o nějakých výhradách vůbec slyšet," uvedl předseda Kontrolního výboru a krajský zastupitel Jan Skopeček (ODS). Podle něho je zarážející i fakt, že také nové krajské vedení s Berill Maschekovou nadále spolupracovalo přes obvinění, vznesená proti Davidu Rathovi.

Projekt na webové stránky tojecool.cz, který měl sloužit středoškolské mládeži, byl pochybný od samého počátku. Byly to zcela jasně peníze vyhozené oknem. Samotný web nikdo nepotřeboval, nikdo ho nevyužíval a ke všemu jeho kvalita naprosto neodpovídala vynaloženým prostředkům. 
Navíc se tak dělo v době, kdy tehdejší hejtman říkal, jak se musí všude šetřit. Krajské školy začaly dostávat dramaticky menší prostředky na provoz a rozvoj,“ upozornil Skopeček.

Z éry Davida Ratha se bude Středočeský kraj vzpamatovávat ještě dlouho. Není však možné veškeré kauzy zužovat jen na jeho osobu nebo na jemu blízké úřednice. David Rath byl sice hejtmanem, ale v radě kraje měl jeden jediný hlas stejně jako ostatní radní. Je třeba nahlas říci, že za tehdejší politiku Středočeského kraje a podobné projekty nese minimálně politickou odpovědnost celá tehdejší rada. Přitom řada bývalých radních je radními i dnes. Jeden z nich dokonce míří na ministerské křeslo," dodává předseda klubu zastupitelů ODS Raduan Nwelati.

Současná koalice ČSSD a KSČM se však tváří, že se jí podobné věci netýkají. Otazníků, problémových projektů a rozhodnutí přitom zdaleka neubývá. „V současné době prověřujeme, kolik vynakládá kraj za právní servis od externích poradců. Zajímáme se také, k čemu středočeské ČSSD sloužila Středočeská tisková a informační služba. Vznikla na pomoc cestovnímu ruchu a zástupci v jejích orgánech před rokem 2008 nepobírali žádnou odměnu. Po nástupu Davida Ratha se tam začaly dít věci a v současnosti má její zrušení vyjít na deset miliónů korun,“ doplňuje Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…