Politici zapomněli, jaké to je být normálními občany. Hrozí sociální nepokoje

24.04.2012 7:31

Předčasné volby by mi stále připadaly jako čistší řešení, odpovídá na otázky diváků host pondělního Hyde Parku, komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Podle Nováčka sice pro politiku platí trochu jiná morální pravidla než pro běžný život, ale to, kam se suneme dnes, může dopadnout i sociálním konfliktem.

Politici zapomněli, jaké to je být normálními občany. Hrozí sociální nepokoje
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Věci veřejné už v podstatě koaliční smlouvu vypověděly. Dokonce s předstihem před ODS. „Vypovídají smlouvu proto, aby se jí nemusely nechat vázat při hlasování o důvěře vládě. Zároveň si VV uvolnily ruce i směrem nazpátek,“ upozorňuje Petr Nováček, podle kterého teď dojde k velké revizi dohodnutých vládních zákonů.

„Zbytkové VV se budou snažit o všechno možné, protože nemají co ztratit. Ze dvou procent se už moc klesnout nedá,“ odhaduje další vývoj komentátor Českého rozhlasu.

Co se týká důvěry vládě a legitimity Nečasova kabinetu upozorňuje Nováček: „Je to regulérní, voliči musí počkat na volby. Mravní kritéria jsou v české politice bohužel dlouhodobě deficitním zbožím.“ Morálně totiž můžou být současné vládní čachry a přetahování poslanců sporné.

Vymahatelnost politických smluv končí v politice

„Důvody Karolíny Peake pro přeběhnutí se těžko hodnotí. Rád bych věřil, že to bylo upřímné a hluboké rozhodnutí, ale moc pravděpodobné se mi to nezdá,“ komentuje Nováček to, jak moc důvěřuje v náhlé procitnutí ženy, která dlouhou dobu Vítu Bártovi kryla záda.

To, že by se nakonec Karolína Peake a její družina stala obětí usnesení VV, že přeběhnuvší poslanci budou muset platit 7 milionů do kasy VV, je podle Nováčka nesmysl. „Požadovat pokutu po poslancích, kteří zběhli, by bylo jasně protiústavní a nevymahatelné,“ upozornil.

Různé podobné politické smlouvy a závazky jsou u nás podle něj přeceňovány. „To je stejné, jako že ta platforma kolem Peake není žádnou institucí, přestože tak o ní premiér stále hovoří. Stejně tak jsou i koaliční smlouvy právně nevymahatelné. Jejich platnost končí v politice,“ vysvětluje Nováček.

Pokud vláda lidí nepřesvědčí, skončí to v příštích volbách pro TOP 09 a ODS katastrofou

Morálně čistým řešením současné situace by podle Petra Nováčka byly předčasné volby. Na těch však podle něj žádná z vládních stran nemá zájem. „Dnešní volební preference stran vládní koalice jsou totiž tak bídné, že tyto strany po případných předčasných volbách skončí v poměrně nedůstojné opozici. Předčasné volby si musí vláda přát oddálit za každou cenu,“ shrnuje komentátor.

„Vláda buď získá během zbývajícího funkčního období důvěru, nebo se ukáže, že ji už nikdo nevěří. Pokud to dopadne pro vládu špatně, tak za dva roky při příštích volbách hrozí stranám ODS a TOP 09 osud stran menšinového významu, jako měla například ODA,“ obává se Nováček.

Vzhledem k tomu, že nám prý Nečasova vláda za ty dva roky předvedla možné i nemožné, tak se už komentátor ničemu nediví. Proto podle něj existuje i možnost, že jecelá současná sitauce jen další "habaďůra VV".

Možná je to celé habaďůra Víta Bárty

„Kočí i Peake připustily, že když to půjde od deseti k pěti, část VV bude ve vládě, část v opozici,“ nebrání se Nováček konspiračním teoriím o dalších z kousků Víta Bárty. Pokud by tomu tak skutečně bylo, mělo by to pro preference celé vládní koalice fatální důsledky. „Je třeba dát svůj názor najevo volební účastí,“ vyzývá komentátor občany, aby svoje rozhořčení vyjádřili ve volbách. Podle něj je obecně zvláštní, když si lidé stěžují, ale k volbám nechodí.

„Když by člověk chtěl opravdu něco měnit, tak musí vstupovat do politických stran. V tuhle chvíli jsou politické strany vyjma lidovců a komunistů větší stolní společnosti. Neprorazí-li tam mladí lidé, bude to pořád stejný marast,“ obává se ovšem Nováček, že i přes nastartování občanské společnosti u nás chybí v ČR především masivnější účast lidí přímo v politice.

Vláda komunikuje floskulemi, to je otřesné

Chápe ovšem, že ve chvíli, kdy lidé vidí, jak strany fungují, nemají do nich příliš chuť vstupovat. „Lidé nemají důvěru ke státním institucím,“ obává se Nováček.

„Vláda k nám mluví floskulemi, což je v souvislosti s reformami vážný problém. Způsob, jakým vláda komunikuje, je otřesný. Pokud by se toho chopil schopný demagog, naštvanost občanů by mohla skončit až vážnými sociálními nepokoji,“ bojí se Nováček. Podle něj politici zapomněli, jaké to je mít nástupní plat, zakládat rodinu, vyjít s pár penězi. Právě tahle odluka politiků od starostí občanů pak ústí v arogantní postoje a necitlivost vůči společenským problémům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…