Političtí dinosauři pláčou nad tím, co sami zavedli, napsal Jakl. Zmínil i trilobita "knížete"

30.06.2013 11:40

Jmenování Jiřího Rusnoka premiérem je pro část české politické scény neúnosné. Podle tajemníka bývalého prezidenta Ladislava Jakla politici kvičí tak bolestínsky, až je to nedůstojné. Napsal to ve svém článku „Trilobit Schwarzenberg a dinosaurus Kalousek žalují na to, co sami zavedli“.

Političtí dinosauři pláčou nad tím, co sami zavedli, napsal Jakl. Zmínil i trilobita "knížete"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Kdekdo na politickém i mediálním hřišti má podle Jakla pocit, že když druhý koná jinak, než by se kdekomu líbilo, tak to musí být konání nelegální, nelegitimní a hodné zákazu. Přitom je to konání v zájmu někoho jiného, jedná se o gól do jiné branky.

Přímá volba prezidenta změnila všechno

Političtí dinosauři Kalouskové a trilobiti Schwarzenbergové prý dokolečka omílají, že se Ústava nijak nezměnila vyjma zavedení přímé volby, a tak i pravomoci prezidenta jsou pořád stejné. Odvolávají se na dosavadní zvyklosti.

Podle Jakla ale zavedení přímé volby mění úplně vše, i architekturu ústavního systému. Všechny zvyklosti a precedenty padly. Mnozí si chtěli přičíst body u voličů za to, že zavedli přímou volbu. Lidem chtěli dát poznat pocit, že se podílí na moci.

Jedná se ovšem o velmi drahé body. Parlament teď není jediný mocenský suverén. Nyní jsou zde dva zdroje vůle lidu. A oba jsou legitimní a rovnocenné.

Klaus by se jako Zeman nikdy nezachoval

Poloprezidentský systém nezavádí Miloš Zeman, zavedli ho ti, co odhlasovali přímou volbu prezidenta.

Podle Jakla by Václav Klaus nikdy neudělal krok, který provedl současný prezident, když jmenoval Jiřího Rusnoka. Bývalá hlava státu respektovala výsledky voleb a z nich plynoucí rozložení sil. Proto například po pádu premiéra Špidly dal šanci Grossovi a poté Jiřímu Paroubkovi.

Proč by měl teď přímo volený prezident preferovat mandát poslanců před tím svým? Proč respektovat výsledek jejich voleb a ne výsledek volby prezidenta? Jakl soudí, že mandát Zemana je postaven na volebním heslu Stop Nečasově vládě.

Zeman na sněmovnu nedbá. To je ale zcela korektní. Otázka je, zda to je prospěšné

To, že prezident nedbá na poslaneckou matematiku, je ústavně konformní a legální. Zda to vyhovuje té nebo oné straně, to už je o něčem jiném. Úplně jiná písnička je, zda to je obecně prospěšné a správné řešení.

Věc možná skončí u Ústavního soudu. S ním si prý Václav Klaus dal práci, aby byl názorově vyvážený. Zeman naopak šel na ruku socialistickému Senátu. Ti, kdo mu tleskali za rychlost, se možná budou tleskat do tváří.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…