Politolog Tomský: Britové mají problém, s EU i se zdravotnictvím. To české je zlaté

05.05.2015 21:20

Velkou Británii ve čtvrtek čekají parlamentní volby a šance na vítězství jsou u vládních konzervativců a opozičních labouristů v zásadě vyrovnané. Ve Skotsku se očekává vítězství skotských nacionalistů, kteří by se na celostátní úrovni mohli teoreticky stát jazýčkem na vahách. Pokud zvítězí současný konzervativní premiér David Cameron, mohlo by to v konečném důsledku znamenat i odchod Británie z EU.

Politolog Tomský: Britové mají problém, s EU i se zdravotnictvím. To české je zlaté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Spletitou situaci ve Velké Británii rozebíral v úterním Hyde Parku filozof a publicista, jenž v Británii dlouhá léta žije, Alexandr Tomský. Hned na úvod řekl pár slov i k narození nové princezny Charlotte Elizabeth Diany. Její matka Kate Middletonová se prý velmi snaží dodržovat protokol a chovat se perfektně „královsky“ a Britům se to líbí.

Mluvit ve prospěch EU už se dnes politici neodváží

Pokud jde o samotné volby, Tomský konstatuje, že za vítěze voleb je považován ten, kdo drží většinu v parlamentu. Teprve když tato většina existuje, míří ten či onen politik za královnou. Problém je, že získat většinu po těchto volbách bude velmi obtížné. Mohlo by to být tak složité, že hrozí velká politická krize.

„Větší koaliční potenciál má levice. I Skotská národní strana je levicová,“ připomněl Tomský. I liberálové jsou v Británii považováni za levici. Všichni svorně ovšem kritizují EU. „Dnes už si žádný politik nedovolí EU hájit,“ podotkl politolog. Dalším problémem je přísun přistěhovalců. „Angličané se cítí stísnění a přelidnění,“ pokračoval. Kdybychom srovnali českou a britskou situaci, ostrovní stát je tak přelidněn, že je to totéž, jako by na území naší republiky dnes žilo třicet milionů lidí.

Pokud jde o pohled Britů na Čechy, prý si nás nepletou s obyvateli Balkánu či Ukrajiny, a to především proto, že se ve dvacátém století i v Británii dobře prodávali čeští spisovatelé.

Zisk 12 procent hlasů a jen tři křesla v parlamentu

Účast u voleb bývá v ostrovní zemi velmi vysoká, problém ale bude, že až třicet procent voličů dá zřejmě hlas stranám, které nebudou mít šanci se na celonárodní úrovni prosadit. Kupříkladu strana UKIP v čele s Nigelem Faragem bude mít asi tři poslance, i když by mohla získat až 12 procent hlasů. To je „kouzlo“ většinového systému. „Největší čurbes v tom udělají Skotové,“ myslí si host. „Skotové naschvál dělají vše obrácebně než Angličani.“

Faktem také je, že vláda Davida Camerona velmi zabodovala v ekonomické oblasti. Británie má velmi nízkou nezaměstnanost, snaží se snižovat zadlužení země a hodlají v tom pokračovat. V zahraniční politice se Cameron moc neangažoval, ale to podle Tomského není úplně problém. Angličané jsou ostrované, impérium už nemají a zahraniční politika je tolik nezajímá s výjimkou několika zemí, ke kterým mají historický vztah,“ konstatoval politolog.

Britové zůstanou v EU, věří Tomský. Jednu věc máme lepší – zdravotnictví

Angličané např. kritizují EU, kudy chodí, ale zároveň to jsou pragmatici, kteří mohou poslouchat podnikatele, pro které je setrvání v EU pořád výhodné. Počítá se také s tím, že proběhne referendum. „Není ale ani tak důležité, jak dopadne, jako spíš o fair play hru. ... Pokud referendum skutečně bude, budou Britové hlasovat těsnou většinou pro setrvání v EU,“ věří host. Momentálně je to prý tak 60 ku 40 pro setrvání Británie v EU.

V Británii navíc neexistuje chudoba. Minimální mzda je přibližně tisíc liber, tedy 36 tisíc korun, a dorovnává ji vláda. Těm nejchudším zaměstnavatelé často platí i méně, ale kabinet to prostě doplatí, což je dost nákladné. Ještě nákladnější je ale státní zdravotnictví, které je na tom mnohem hůř než zdravotnictví naše. „Ale ani jeden z politiků nesmí říct, že dojde k reformě zdravotnictví, to je posvátná kráva, ačkoli by to zdravotnictví reformu potřebovalo,“ posteskl si Tomský. Britové by se přitom mohli inspirovat u Němců, kteří své zdravotnictví zreformovali.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…