Pořad ČT se zaměřil na bratry Okamurovy. Posuďte sami, co z toho vzniklo v dílně u Nory Fridrichové

28.05.2018 15:50

Blíží se bratrovražedný politický duel. Jméno Okamura možná bude po podzimu spojeno i s lidovci. Bratr Tomia Okamury, předsedy hnutí SPD, se chystá kandidovat v Praze za KDU-ČSL do Senátu. Uspěje? Podrobněji osobu Hayata Okamury zkoumal pořad 168 hodin České televize. Sám Hayato o bratrovi na facebooku řekl, že jedná ve službách Kremlu.

Pořad ČT se zaměřil na bratry Okamurovy. Posuďte sami, co z toho vzniklo v dílně u Nory Fridrichové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Reportérka Kristina Ciroková se jala zkoumat odlišné příběhy dvou bratrů. V úvodu krátce připomněla, že Hayato již loni kandidoval do Poslanecké sněmovny, nicméně neuspěl. „Vstupuji do politiky jako demokrat, jako přesvědčený Evropan, jako člověk západní orientace, kterému je blízká komunikace s lidmi a dialog i s těmi, kteří mají odlišný názor. S tím do toho jdu,“ představuje se na videozáznamu Hayato Okamura. „Tomio Okamura vsadil na protest, radikalitu, vymezení se vůči existujícímu politickému režimu. Hayato vsadil na to, že je určitý antipod,“ míní Lubomír Kopeček, politolog z Masarykovy univerzity v Brně.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Bratři se neshodnou například na otázce Česka a Evropské unie. Zatímco Tomio horuje za „czexit“, Hayato v případném odchodu z EU vidí katastrofu s důsledky pro budoucí generace. Podobně je tomu v případě uprchlické krize. Zatímco Hayato se osobně angažoval při pomoci iráckým křesťanským uprchlíkům, Tomio přesun uprchlíků do ČR odmítá, jak ilustruje Česká televize pomocí videozáznamů. „Není správné lidi ještě víc strašit, vybičovávat jejich strach a nejistotu a pak se stavět pomalu do role náboženského spasitele, který jediný je zachrání. To nakonec ani ničemu neprospívá,“ domnívá se Hayato Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Co se týče jeho politických názorů, tak je všeobecně známo, že jeho názory jsou radikálně proislámské, radikálně proimigrační,“ hovoří o svém bratrovi Tomio Okamura. „Tomio je politický podnikatel, on je mentalitou obchodník. On nehledá pravdu, taková dlouhodobě nosná a skutečná řešení pro naše občany. On hledá cesty, jak při volbách za každou cenu získat co nejvíce hlasů,“ vrací mu úder jeho bratr Hayato. O obou bratrech by mohl hovořit i jejich nejmladší sourozenec Osamu, který je renomovaným architektem, rozhovor pořadu 168 hodin však neposkytl. Je voličem Zelených a spíše názorově tíhne k Hayatovi, s politikou SPD příliš nesouhlasí, jak připomíná moderátorka Kristina Ciroková.

Moderátorka poté připomíná známé sourozence v politice, jako byli bratři Kaczynští v Polsku, nebo Ed a David Milibandové v Británii. Tyto příklady však ilustrují situace, kdy se spolu sourozenci politicky shodnou. Takový ideový nesoulad, jaký je vidět mezi Tomiem a Hayatem, lze jinde ve světě jen těžko hledat. V něčem je snad podobný případ Martina a Matěje Stropnických, tedy otce se synem. Ministr hnutí ANO, versus bývalý předseda Zelených. Loni na podzim, krátce před volbami, popsal Matěj Stropnický svého otce: „Je prostě hodně loajální, možná až za hranu, tomu agroferťáckýmu managementu hnutí ANO a myslím si, že s tím sám vnitřní problém má. Nějak ho řeší, ale zatím se to neprojevuje.“ Zatímco z Martina Stropnického se možná stane velvyslanec v Izraeli, syn Matěj nedávno rezignoval na post předsedy Zelených a z politiky se stáhnul.

„Měli jsme pár diskusí za ta léta, kdy jsme spolu nesouhlasili, sem tam byla některá z těch diskusí třeba i trochu vášnivější, ale asi by nebylo správné, aby to třeba bylo důvodem k nějakému zásadnímu problému v tom vztahu. To se mi zdá, že je špatně,“ řekl pro změnu Martin Stropnický o synu Matějovi.

Okamurové ale tak idylický vztah nemají, ba naopak. „Jeho politika je prokremelská. Spolupracuje s podezřelými lidmi, jako je například Martin Nejedlý z okruhu prezidenta Zemana, který se chová jako kremelský emisar. Tomio dělá opravdu nebezpečné věci,“ nebere si servítky Hayato Okamura. „Můj bratr Hayato, já ho mám rád, já ho dodnes zaměstnávám, za ta léta má ode mě práci obratově v milionech korun, já jsem zcela nad věcí,“ říká k tomu Tomio Okamura. „Říkám na rovinu, není to pravda. Já pracuji mnoho let jako tlumočník delegací a průvodce turistů s japonštinou samostatně na živnostenský list, nikdy jsem Tomiovým zaměstnancem nebyl,“ popírá Tomiovo tvrzení jeho bratr Hayato.

Je tu možnost, že by si bratři sedli k jednomu stolu a mluvili smířlivě? „Jestli mě bratr chce přemlouvat k tomu, že mám být proislámský, proimigrační a že mám také podporovat sudetoněmecký landsmanšaft, tak k tomu mě nikdy nemůže přesvědčit a nevím, co bych si měl vyříkávat s radikálními extremisty,“ je Tomio Okamura rezolutní. Podle Hayata by bylo pro celou společnost dobře, kdyby si spolu věcně promluvili. To by se mu v roli senátora prý mohlo podařit.

Ještě, než byl pořad odvysílán, Hayato na reportáž upozornil prostřednictvím svého facebooku. Ve svém příspěvku míní, že jeho bratr nejspíše vědomě koná jako agent Kremlu. Domnívá se také, že případný „czexit“ je „symbolem zla“. Jde prý o ďábelský plán ve službách cizí mocnosti.

Hned pod tím se Hayato na své facebookové „zdi“ raduje nad přátelstvím s politickým aktivistou Martinem Uhlířem, který se nedávno proslavil svým vystoupením proti motorkářům z klubu Noční vlci. Na akci došlo i na menší fyzický střet mezi Uhlířem a místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…