Poslanci budou pokračovat v debatě o zdanění církevních restitucí

14.04.2019 14:56

Poslanci budou pokračovat v debatě nad předlohou KSČM o takzvaném zdanění církevních restitucí, kterou vetoval Senát, uvedla ČTK.

Poslanci budou pokračovat v debatě o zdanění církevních restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vesnický kostelík

Rozhodnou o návrhu opoziční ODS na odklad opětovného proplácení prvních tří dnů nemoci z července do doby, než začnou fungovat nové elektronické neschopenky. Sněmovna by mohla na nadcházející schůzi schvalovat také například vládní úpravy zákona o elektronické evidenci tržeb.

Schůze začne v úterý odpoledne. S přestávkou pro jednání výborů by mohla trvat tři týdny, končila by v pátek 10. května. Do schůze zasáhnou dva svátky. Poslanci se nesejdou 19. dubna na Velký pátek a ve středu 8. května v Den vítězství.

Sněmovnu také čeká jedna změna. Za někdejšího ministra vnitra Milana Chovance, který na poslanecký mandát k dnešku rezignoval, se do dolní komory po přestávce vrátí Václav Votava (oba ČSSD). Votava v úvodu schůze složí slib. Je také možné, že opoziční ODS bude prosazovat odvolání Václava Klause mladšího ze školského výboru. Občanští demokraté nedávno neuspěli s návrhem, aby výbor místo Klause vedl stranický místopředseda Martin Baxa.

O zdanění náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích, poslanci debatovali už dvakrát na březnové schůzi, k závěrečnému hlasování se nedostali. Senát zamítl předlohu komunistických poslanců jako protiústavní. Očekává se však, že dolní komora ji nakonec potvrdí a pošle k podpisu prezidentovi. Část poslanců i senátorů už ohlásila, že pokud bude zdanění platit, obrátí se na Ústavní soud.

Odklad zrušení karenční doby prosazují občanští demokraté pozměňovacím návrhem k vládní novele, která upravuje činnost institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění. Nabídli hned tři varianty. První předpokládá posun na rok 2020, druhá na rok 2021 a třetí váže účinnost na úpravu elektronické neschopenky. Vládní ČSSD už ohlásila, že pokud by se termín už schváleného proplácení prvních tří dnů nemoci odložil, pokládala by to za porušení koaliční smlouvy. Hnutí ANO následně oznámilo, že úpravy ODS nepodpoří, pokud dostane od ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) záruky, že se e-neschopenky spustí od ledna a nebudou se dále odkládat.

Vládní návrh změn v elektronické evidenci tržeb Poslanecká sněmovna musí projednat i ve druhém čtení. Předloha především reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Rozšiřuje evidenci na další odvětví, která jí dosud nepodléhala, třeba na služby řemeslníků. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby je mohli zaznamenávat bez připojení k internetu.

Do závěrečného schvalování by měla Poslanecká sněmovna propustit také například předlohu o zaplacení 800 milionů korun České poště na úhradu čistých nákladů za roky 2013 a 2014, návrh takzvaného nominačního zákona nebo novelu o místních poplatcích, která míří na služby typu Airbnb. V úvodním kole začnou poslanci projednávat mimo jiné vládní novelu o elektronických komunikacích, která má vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku ke snížení cen, předlohu o náhradě újmy způsobené dětem povinným očkováním a novelu, jež má v příštím roce zajistit růst důchodů v průměru o 900 korun měsíčně.

Návrh programu schůze čítá 218 bodů. Obdobně jako při minulých schůzích se nepředpokládá, že je poslanci stihnou projednat všechny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…