Poslanci by měli rozhodnout o církevních restitucích a exekucích

23.04.2012 15:13

Sněmovna by měla rozhodnout o církevních restitucích a o zpřísnění podmínek pro činnost exekutorů. Poslanci také začnou projednávat předlohu, která sníží valorizaci důchodů. Na programu schůze, která začne v úterý, je také řada zákonů vrácených Senátem. Jde například o nový zákon o ochraně ovzduší a o zvýšení poplatků za svoz komunálního odpadu.

Poslanci by měli rozhodnout o církevních restitucích a exekucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Je možné, že zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi poslanci ze schůze vyřadí. Neprojednal jej zatím ústavně-právní výbor; debatu k němu přerušil. Stát by měl podle vládního návrhu vyplácet církvím po dobu 30 let celkem 59 miliard korun, k nimž by se každoročně připočítávala inflace. Církve by měly dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě asi 75 miliard korun, který nyní vlastní stát. Opoziční ČSSD navrhla při jednání výboru vypustit ze zákona finanční náhradu. Kdy výbor projednávání předlohy dokončí, zatím není jasné.

Důchodci dostanou přidáno 160 korun

Zpřísnění podmínek pro činnost exekutorů je součástí vládní novely občanského soudního řádu a exekučního řádu. Dlužníci budou před provedením exekuce dostávat podle návrhu povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se také budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři vracet na místo, odkud ji vzali. Na snížení valorizace důchodů se dohodly strany končící vládní koalice kvůli rozpočtovým úsporám. Podle novely zákona o důchodovém pojištění by měly důchody růst o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd, nyní se růst cen započítává celý. Pokud bude předloha schválena, průměrný důchod se příští rok zvýší asi o 160 místo očekávaných 430 korun.

V novém zákoně o ochraně ovzduší se vede spor kvůli poplatkům za znečišťování. Sněmovna je navrhla zrušit do deseti let úplně. Senát s tím nesouhlasil a navrhl jejich zvyšování v duchu původního vládního návrhu zákona. Obce by podle Senátu měly do budoucna za odvoz odpadků vybírat ze zákona nejvýše 1000 korun na osobu za rok, tedy dvojnásobek. V novele o místních poplatcích senátoři nesouhlasili s tím, aby si obce mohly účtovat od lidí za svoz odpadků náklady podle jejich skutečné výše. Poslaneckou předlohu vrátili do původní podoby, podle níž by roční poplatek mohl činit nejvýše 1000 korun na obyvatele, tedy dvojnásobek současné maximální částky.

Sněmovna má na programu celkem 97 bodů. Předpokládá se, že opět vyřadí novelu, která rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…