Poslanci proberou pravidla migrace i takzvaný lex Babiš

14.06.2023 6:30

Poslanci se dnes vrátí ke schvalování zpřísnění ustanovení zákona o střetu zájmů, známého jako takzvaný lex Babiš.

Poslanci proberou pravidla migrace i takzvaný lex Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Schvalování normy už několik měsíců brzdí opoziční hnutí ANO. Odpoledne se Sněmovna sejde z podnětu zákonodárců tohoto hnutí k debatě o reformě migračních pravidel Evropské unie.

Zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky a přijímání dotací a investičních pobídek v zákoně o střetu zájmů chce koalice připojit k vládní novele, která mění řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Hnutí ANO oddálilo hlasování o předloze v únoru a následně v polovině května. Vládní tábor patrně zkrátí řečnické příspěvky a nechá stanovit pevnou dobu pro hlasování na pátek před polednem, pokud Sněmovna novelu neschválí dnes.

Poslanecký pozměňovací návrh zejména mění ustanovení, které zakazuje veřejným funkcionářům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Aby nebylo možné zákaz obcházet, má se vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu. Stejně tomu má být u společností v případě zákazu přijímání dotací a investičních pobídek, který míří na členy vlády.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš po nabytí účinnosti ustanovení o zákazu vlastnictví médií a získávání dotací a investičních pobídek v roce 2017 vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Pod Agrofert spadá i skupina Mafra, jež patří k největším mediálním domům v Česku.

Návrh programu mimořádné schůze k reformě migračních pravidel EU by Sněmovna měla schválit. Lídři opozičních ANO a SPD mluví o přijetí pravidel ministry vnitra členských zemí jako o zradě a o selhání vlády, když podle nich podpořila povinnou solidaritu a přerozdělování imigrantů. Naopak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dohodu považuje za úspěch, neobsahuje podle něho kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým státům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…