Poslanci vyzvali vládu, aby neohrožovala budoucnost Štiřína

29.06.2013 11:05

Poslanci z kontrolního výboru mají obavy o osud zámku Štiřín, který patří státu, a který chce vláda prodat. Podle některých poslanců by stát zámek prodávat neměl. Výbor mimo jiné vyzval dotčená ministerstva, aby neuváženými výroky o prodeji zařízení neohrožovala jeho komerční aktivity a budoucnost. Stojí to v usnesení výboru, které výbor po návštěvě Štiřína přijal.

Poslanci vyzvali vládu, aby neohrožovala budoucnost Štiřína
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tito poslanci budou zřejmě hlasovat pro vydání

Stát podle poslanců málo využívá možnosti zařízení pro své činnosti. Výbor se usnesl, že zámek plní funkci významného regionálního kulturního a společenského centra, a domnívá se, že jeho privatizace může ohrozit místní i celospolečenské funkce zámku. Pro usnesení hlasovali všichni přítomní členové výboru.

Podle informací z ledna se chce vláda Štiřína zbavit. Jeho účetní cena je 329 milionů korun, stát by za něj mohl ale dostat i víc než miliardu korun.
"MZV postupuje v případě Štiřína podle zákona č.219. Ten ukládá povinnost uskutečnit nabídkovou povinnost ostatním organizačním složkám státu. Teprve pokud o majetek nikdo neprojeví zájem, je možno zvažovat další kroky," sdělil ČTK tiskový odbor Ministerstva zahraničí.

Kontrolní výbor navštívil Štiřín koncem května. Podle zápisu z jednání výboru informoval ředitel zámku Michal Král poslance, že spekulace médií o prodeji zámku se promítá negativně do hospodaření příspěvkové organizace. Některé subjekty podle něj ruší své objednávky, protože mají obavy z nejasné budoucnosti zámku. Král poslancům také řekl, že nepřišel do funkce ředitele se zadáním něco prodávat. Král nahradil ve funkci bývalého ředitele Václava Hrubého, kterého odvolal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Důvodem byla údajná dlouhodobá nespokojenost s hospodařením.

Prodej zámku by nebyl výjimkou

Podle poslance Vladimíra Koníčka (KSČM) je pro případný prodej zámku potřeba prohlášení ředitele příspěvkové organizace o zbytnosti majetku. Král podle zápisu poslance informoval, že takovou otázku mu zatím nikdo nepoložil.

Areál tvoří barokní zámek s několika rybníky, zámecký park v anglickém stylu a několik kongresových sálů. Komplex slouží také jako hotel, sportoviště a místo pořádání kulturních akcí.

Prodej zámku by nebyl výjimkou, již dříve stát prodal zámek v Kolodějích, který používala vláda k slavnostním zasedáním. Diplomacie rozprodává i některé budovy nebo byty v zahraničí, které dosud využívala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…