Poslanec Michálek mě kádruje, rozčílil se Hašek. A pak to vzal od začátku

03.02.2019 20:40

Exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se vyjádřil ke komentáři pirátského poslance Jakuba Michálka, jenž se domnívá, že Hašek nemá předpoklady na pozici člena Legislativní rady vlády.

Poslanec Michálek mě kádruje, rozčílil se Hašek. A pak to vzal od začátku
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

„Piráti nesouhlasí s návrhem, aby Babišova vláda jmenovala do Legislativní rady vlády vysloužilého poslance Michala Haška, chráněnce prezidenta Miloše Zemana. Hašek je advokátní koncipient s titulem z pochybné vysoké školy Sládkovičovo na Slovensku, navíc se vzdělává u trestně stíhaného advokáta Miroslava Jansty. Před jmenováním Haška varuji v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi,“ píše Michálek ve směru k Haškovi. 

Komentář Jakuba Michálka ZDE.

Michal Hašek podle jeho slov nemá osobnostní, profesní ani odborné předpoklady zastávat pozici člena Legislativní rady vlády, ve které zasedají největší odborníci a autority na jednotlivé oblasti práva v České republice. „Mám velké pochybnosti, že Michal Hašek by do této společnosti měl patřit. Nominace Haška vyvolává dojem, že jde o protekční umístění do klíčové pozice s vlivem na celou legislativu, nikoliv o nominaci renomovaného odborníka. Opravdu není vhodné, aby politický nominant získal možnost prznit legislativu pod rouškou odborného dohledu – to je jako udělat kozla zahradníkem. Nominace vyplývá z podkladů na jednání vlády, které mají poslanci k dispozici,“ poznamenal Michálek. 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

A právě proti těmto slovům se Hašek ohradil. „Tak jsem si konečně přečetl, kterak mne kádruje pan poslanec Michálek od Pirátů, ročník 1989. Prý nemám odborné ani lidské předpoklady pro členství v Legislativní radě vlády ČR. Panu Michálkovi bylo hezkých devět let, když jsem byl poprvé zvolen do obecního zastupitelstva v rodném Drásově (1998) a potom opět v letech 2002 a 2006, pracoval jsem jako místostarosta i starosta obce (dnes městysu), žádné velké město s anonymním megaúřadem, ale venkov, kde jste každý den mezi lidmi, a když je potřeba, sednete třeba na malotraktor a posečete trávu na veřejných prostranstvích či školním hřišti. V roce 2000, to bylo mladému kádrovákovi již jedenáct, jsem byl poprvé zvolen do krajského zastupitelstva Jihomoravského kraje, kde jsem pracoval jako místopředseda komise legislativní a právní (2000–2004), tedy v době, kdy možná pan Michálek začal jako většina chlapců toho věku trochu mutovat a vyrašily mu první vousy,“ začal shrnovat svou politickou kariéru Hašek. 

„Do krajského zastupitelstva jsem byl znovu zvolen v letech 2008, 2012 a 2016 a mezi roky 2008–2016 jsem zastával pozici hejtmana kraje a předsedy Asociace krajů ČR. V těchto pozicích jsem osm let spolupracoval, někdy bojoval za kraje a jejich občany celkem s pěti vládami ČR (Topolánek, Fischer, Nečas, Rusnok, Sobotka) včetně komunikace o připravované legislativě v rámci připomínkových řízení ke stovkám zákonů. Řídil jsem kraj s 20mld. rozpočtem, cca 200 příspěvkovými organizacemi zaměstnávajícími téměř dvě desítky tisíc zaměstnanců. Když bylo panu Michálkovi, tuším, 20 nebo 21 let, řešil jsem jako hejtman poprvé povodně a vyhlašoval stav nebezpečí, což jsem zažil jako hejtman ještě několikrát – povodně, sesuvy, časovanou bombu v podobě rodinného domku napěchovaného, tuším, 10–15 tunami chemikálií včetně radioaktivních solí, sodíku, prudce jedovatých kyselin atd.,“ vypočítával své další úspěchy exhejtman. Neopomněl ani na svůj poslanecký mandát.

„Domnívám se, že zkušeností s veřejnou správou a veřejným právem mám za posledních 20 let opravdu hodně a popravdě moc nechápu, kde bere novopečený poslanec Michálek (v PSP od října 2017) tu drzost kádrovat mne (ale v principu kohokoliv) a tvrdit, že nemám dostatečnou zkušenost a odbornost k práci v Legislativní radě vlády ČR,“ dodal Hašek.

Přiznal, že není právník – akademik, ale nevnímá to jako překážku. „Práva jsem vystudoval v řádném pětiletém denním studiu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně mezi lety 1994–1999, rigorózní zkoušku jsem vykonal na slovenské VŠ, což je moje soukromá věc, platí přece svoboda volby. Práce splnila požadavky školy i slovenských zákonů a já jsem úspěšně obhájil rigorózní práci i složil rigorózní zkoušku k získání titulu JUDr. Česká advokátní komora mne bez problémů zapsala jako advokátního koncipienta a uznává i můj titul jako profesní autorita,“ poznamenal Hašek.

Komentář Michala Haška ZDE

Sám věří, že vláda posoudí návrh ministra spravedlnosti na jeho jmenování objektivně. „Možná se jen chce pan Michálek svézt na vlně – kopnout si do Haška je přece v určité části pražské společnosti in, možná by za dostatečnou zkušenost pan Michálek považoval těžbu kryptoměny na poslanecké ubytovně v Nerudově ulici, jak to praktikoval jeho kolega pirátský poslanec, možná jsem terčem jako člověk veřejně dlouhodobě podporující prezidenta Miloše Zemana, jehož jsem čestným poradcem pro regionální rozvoj... Nemohu a nebudu však mlčet k pokusu o moji profesní a lidskou dehonestaci z pera poslance Michálka, hrajícího si na morálního a profesního soudce. Domnívám se, že na to nemá pan poslanec životní ani profesní zkušenosti,“ uzavřel Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…