Pospíšil se Schwarzenbergem po boku: Je to jedna z nejhorších kauz od roku 1989! Zeman se chová jako Babišův advokát

23.11.2018 9:40

Na tiskové konferenci TOP 09 v Poslanecké sněmovně chvíli před hlasováním o vládě předseda strany Jiří Pospíšil připojil pár slov k dnešní poltické situaci. Připomněl včerejší usneseni výkonného výboru TOP 09 a vyzval nejen poslance šesti opozičních stran, aby tento jejich návrh také podpořili. Zároveň zdůraznil, že zdržení se hlasování poslanců ČSSD považují za pokrytecké a zkritizoval Zemana za to, že dělá Babišovi advokáta.

Pospíšil se Schwarzenbergem po boku: Je to jedna z nejhorších kauz od roku 1989! Zeman se chová jako Babišův advokát
Foto: TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil hostem Partie na TV Prima

„Andrej Babiš doposud věrohodně nevysvětlil kauzu uklizení svého syna do zahraničí a stále zde přetrvávají okolnosti poukazující na to, že Andrej Babiš maří vyšetřování své vlastní trestní kauzy,“ citoval v samém úvodu Pospíšil usnesení výkonného výboru TOP 09.

„Tohle je hlavní důvod, proč se domníváme, že Babiš nemá být premiérem České republiky, tedy z důvodu nezávislého prošetření trestní kauzy Čapí hnízdo,“ shrnul a dodal, že současně v usnesení konstatují, že vyslovení hlasování o nedůvěře vládě je jediným mechanismem, kterým mohou poslanci zbavit Českou republiku trestně stíhaného premiéra.

Připomněl, že dnešního hlasování se tak účastní všichni poslanci TOP 09 a návrh na vyslovení nedůvěry vládě do jednoho podpoří. „Současné vyzýváme všechny poslance a to nejen poslance všech šesti opozičních stran, aby vědomi si slibu poslance parlamentu podpořili návrh šesti opozičních stran,“ doplnil.

Poté reportérka České televize požadovala zhodnocení kroků ČSSD, která avizovala, že při hlasování odejde ze sálu. „Krok ČSSD považujeme za pokrytecký. Na jedné straně totiž říká, že Babiš nemá být premiérem vlády České republiky a na druhé straně činí kroky, kterými zachová vládu Babiše a zachová mu tak i nadále pozici premiéra,“ reagoval Pospíšil s tím, že toto pokrytecké rozhodnutí se sociální demokraté snaží zamlžit tím, že tvrdí, že by bylo lepší přinést na stůl návrh na předčasné volby. „To ale také není řešení,“ podotkl.

Pospíšil připomněl, že opozice je tady od toho, aby hlídala vládu a v případě, kdy má vláda problémy, nebo její premiér, využila ústavy a přinesla návrh na vyslovení nedůvěry vlády. „To nyní také činíme, protože tuto kauzu považujeme za jednu z nejhorších od roku 1989,“ poznamenal.

ČSSD však také argumentovala tím, že pozice nepřinesla žádný plán B a obávali se tak, že hnutí ANO vstoupilo do vlády s SPD, dodala reportérka České televize. Co se bude dít potom, pokud vláda dostane nedůvěru, to není podle ústavy otázka Poslanecké sněmovny, ale otázka na prezidenta, který pak vstupuje do hry a má šanci vytvářet novou vládu, připomněl předseda TOP 09.

Pokud prezident v případě, že bude vyslovena nedůvěra vládě, pohrdá rozhodnutím Poslanecké sněmovny a předem říká: Mě v zásadě nezajímá rozhodnutí Poslanecké sněmovny a za všech okolností jmenuji znovu Babiše, tak to není podle Pospíšila odpovědnost opozice, která plní svou roli. „Je to pak pouze politická odpovědnost Zemana, který se nechová podle ducha Ústavy, ale za každou cenu je spíše advokátem Babiše, než reprezentantem České republiky,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…