Posun voleb kvůli Okamurovi by mohl stát 20 milionů. Nebo nic

28.12.2012 20:32

Pokud by Ústavní soud rozhodl ve prospěch Tomia Okamury, teprve pak by se rozhodovalo, kdo a kolik zaplatí za odložené volby. Odhady se tak různí – částka by nemusela stát nic a nebo také 20 milionů korun.

Posun voleb kvůli Okamurovi by mohl stát 20 milionů. Nebo nic
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Tomio Okamura napadl část ústavy a prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta a svou žádost k Ústavnímu soudu odevzdal ve čtvrtek. Spolu s tím žádá i odsunutí termínu voleb, aby měl soud dostatek času na projednání jeho stížnosti.

Pokud by k odsunu termínu doopravdy došlo, není jasné, kolik by to stálo stát. Záleží totiž na rozhodnutí volební komise – kdyby musely být vytištěny nové hlasovací lístky, částka by se vyšplhala ke dvaceti milionům korun.

"K tisku nových hlasovacích lístků by v případné změně termínu voleb nemuselo dojít, rozhodovala by o tom, samozřejmě po vydání rozhodnutí Ústavního soudu, Státní volební komise," vysvětlil však pro server Týden.cz mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Jak by s odložením naložilo ministerstvo financí, není jasné. Rozhodne se prý až po verdiktu soudu. Každopádně jeho náklady spojené s přímou volbou činí 655 milionů korun.

Za odsunuté volby by si však připlatili i jednotliví kandidáti. "Z hlediska finančního by to bylo jednoznačně poškozující," uvedla například Jana Víšková, mluvčí Jana Fischera. "Budeme se tomu přizpůsobovat a budeme to kalkulovat až ve chvíli, kdy k tomu budeme vědět něco konkrétního. Kampaň je v tuto chvíli naplánovaná a připravená na ty termíny, které byly od začátku jasné," dodala pro server.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…