Potkali se Čečenci, Afghánci a Srbové. Dopadlo to velmi zle

26.06.2018 13:02

U vídeňského soudu včera padl nepravomocný verdikt v případu, kdy se spolu utkali čečenští, afghánští a srbští migranti. Po vzájemné potyčce zůstal jeden mrtvý a jeden těžce zraněný.

Potkali se Čečenci, Afghánci a Srbové. Dopadlo to velmi zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud bývalé studentky ze Somálska a střední školy. Studentka tvrdí, že jí škola nepovolila nosit hidžáb, a tím ji nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání. Požaduje omluvu a 60.000 korun

K incidentu došlo v noci z 1. října loňského roku u stanice metra Landesgericht. Hlavním obžalovaným je původem čečenský exboxer, který se onoho večera pohyboval v tomto prostoru se svým bratrancem a dvěma afghánskými přáteli. Čtyřčlenná skupinka se potkala se třemi Srby a došlo mezi nimi ke slovní potyčce. Slova brzy vystřídalo násilí, které skončilo tragicky. Dvaadvacetiletý Srb byl ubodán k smrti a jeho o tři roky starší kolega utrpěl vážná zranění.

Nůž na oba Srby vytáhl zmiňovaný Čečenec, který v Rakousko žije od svých deseti let. Ze záběrů bezpečnostních kamer vyplývá, že násilí rozpoutali Srbové. Jeden z nich nejprve srazil bratrance hlavního obžalovaného a poté se vrhl také na něj samotného. V tu chvíli bývalý boxer vytáhl svůj nůž a dvaadvacetiletého Srba osmkrát zasáhl do různých částí těla. Mimo jiné do plic, další bodnutí zasáhlo tepnu.

Poté Čečenec soustředil svoji pozornost také na druhého srbského útočníka. Toho bodl do hrudníku a dvakrát do podpaží. Čečencův advokát založil obhajobu na tom, že šlo o nutnou sebeobranu. V tomto smyslu také před soudem hovořil i samotný obžalovaný, který tvrdil, že měl ze Srbů velký strach. Poukazoval přitom také na jejich tělesné parametry. Porota se však poměrem hlasů 6 ku 2 shodla na tom, že meze nutné sebeobrany překročil.

Soudkyně Claudie Zöllnerová se obžalovaného podle deníku Kronen Zeitung ptala, proč coby bývalý boxer nepoužil k sebeobraně své ruce. „Bránil jsem se jen proto, že jsem se obával, jak to celé může skončit. Sám měřím jen 172 cm a vážím 70 kilogramů. Srbové byli všichni hrozně vysocí a hřmotní. Myslel jsem si, že moje rány je jen ještě více rozdráždí a potom mě zabijí. Nůž jsem použil ze strachu o svůj život.“

Soud vynesl rozsudek, podle kterého by měl Čečenec příštích dvacet let strávit ve vězení. Rozsudek je však zatím nepravomocný a lze očekávat, že se proti němu některá ze zúčastněných stran odvolá. Státní žalobkyně Viktoria Berenteová se zatím nevyjádřila a advokát obžalovaného Čečence Rudolf Mayer si vzal čas na rozmyšlenou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…