Potřebují schválit miliardy. Najednou se straší Ruskem a „hrozbou“

14.02.2024 22:30 | Monitoring

Americký Senát v úterý schválil balík pomoci, který zahrnuje zhruba 60 miliard dolarů na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny. Nyní zamířil do Sněmovny reprezentantů. Ekonom Pavel Šik na sociální síti ukázal mechanismus, jakým se zde politici z řad republikánů snaží vyvolat mezi Američany obavy „z vážné hrozby pro národní bezpečnost“, aby nakonec sami po pomoci pro Ukrajinu bránící se Rusku volali.

Potřebují schválit miliardy. Najednou se straší Ruskem a „hrozbou“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
Dosud byly Spojené státy nejvýznamnějším podporovatelem Ukrajiny, která vede válku s Ruskem. Od začátku toho roku americká vláda uvádí, že na pomoc Ukrajině již nemá finanční prostředky. Šéf Bílého domu Joe Biden dlouhodobě naléhá na Kongres, aby další pomoc Ukrajině schválil.

V úterý Senát USA schválil návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu ve výši 95,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun).

Návrh nyní zamířil do Sněmovny reprezentantů. Ekonom Pavel Šik, okomentoval, jak se zde balíček schvaluje za pomoci strašení lidí:

„Tak si ukážeme, jak funguje americká politika. Dnes se objevila zpráva předsedy zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů Mike Turnera (republikáni), který je jedním z nejtvrdších zastánců financování Ukrajiny za republikány a právě se vrátil z Kyjeva:

‚Stálý výbor Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby dnes zpřístupnil všem členům Kongresu informace týkající se vážné hrozby pro národní bezpečnost. Žádám prezidenta Bidena, aby odtajnil veškeré informace týkající se této hrozby, aby Kongres, administrativa a naši spojenci mohli otevřeně diskutovat o opatřeních nezbytných k reakci na tuto hrozbu.‘

Okamžitě to věděla reportérka CNN Katie Bo Lillisová, která se věnuje zpravodajství a národní bezpečnosti. Prý i její krásná kolegyně Natasha Bertrandová, která se věnuje Pentagonu a národní bezpečnosti, o tom slyšela od společných zdrojů a ihned napsala na svůj twitter, že ‚destabilizující zahraniční vojenský potenciál‘, který je zmiňován, je ruský.

Okamžitě byl vydán článek na CNN, jak Sullivan bude jednat s Turnerem, zdali to Biden odtajní, nebo ne (i když se Sullivan trochu divil, že s tím nešel Turner za zpravodajci, ale za médii, což na CNN nestálo). V článku byla i pasáž, která se mi velice líbí: jeden ze zdrojů, který se se zpravodajskými informacemi seznámil, potvrdil, že ‚se skutečně jedná o vysoce znepokojující a destabilizující‘ ruskou schopnost, ‚o níž jsme byli nedávno informováni‘.

Na tiskové konferenci Bílého domu se ptal reportér zástupce NSA: ‚Měla by být veřejnost znepokojena?‘ Zástupce NSA odpověděl: ‚Uhhhh... nevím.‘

V 18.45 hodin se Jim Himes, republikán a člen výboru Sněmovny reprezentantů, snažil situaci zklidnit, že ‚vážná hrozba pro národní bezpečnost‘ není příliš naléhavá a že ‚lidé by neměli panikařit‘.

Ale to už se všude objevila zpráva, že ‚jeden z představitelů amerických zpravodajských služeb údajně uvedl, že hrozbou pro národní bezpečnost, kterou chce Kongres odtajnit, je ‚vysoce znepokojující a destabilizující schopnost vytvořená ruskými ozbrojenými silami‘. A jelikož se jedná o republikána, je to i hlavní zpráva na Fox News, AP, NBC News, The Hill atd.

Děsivé a šokující! Chvilka napětí, americká veřejnost se bude chvíli bát, objednávky zahradních bunkrů místo bazénů raketově stoupnou a pak veřejnost zatlačí na poslance, ať schválí proboha už konečně ten balíček a Ukrajinci to vyřeší!

Tuším nějaké velké tajemství, jako že Rusové mají opravdu hypersonické rakety, americký politický marketing,“ uzavírá ekonom Pavel Šik.

Uvolnění nových financí by navýšilo celkové americké investice do války na 170 miliard dolarů. Prezident Biden se nechal slyšet, že s tímto krokem se nesmí již déle otálet. „Podpořit tento návrh znamená postavit se Putinovi, odpor proti němu hraje Putinovi do karet,“ zdůraznil Biden. Vyzval republikánského šéfa sněmovny Johnsona, aby senátní návrh předložil k hlasování. Ve sněmovně, kde mají republikáni těsnou většinu, by měl balík čelit silnějšímu odporu, než tomu bylo v Senátu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každý už si mohl všimnout že běžní američané jsou nevzdělaní hlupáci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 15.02.2024 3:11:11
Sušit kočku v mikrovlnce, to může pouze Američanka , celostátní panika vytvořená rozhlasovou hrou může vzniknout pouze v USA (1938 -Válka světů), zpochybňovat svůj vesmírný program a jeho výsledky je americkou doménou, naběhnout politikům na každou ač nedomyšlenou lež, podporovat je a věřit v tyto politiky patří znovu do výbavy Američanů. Hold Amerika země nekonečných možností a debility.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…