Potrestat Ázerbájdžán za agresi proti Arménům? Na sankce teď není čas, vzkázala elita EU

06.10.2023 22:32

Evropský parlament přijal ve čtvrtek usnesení, v němž odsuzuje předem naplánovaný a bezdůvodný vojenský útok Ázerbájdžánu proti Arménům žijícím v Náhornímu Karabachu z 19. září. Ten podle poslanců představuje hrubé porušení mezinárodního práva a lidských práv a jasné porušení předchozích pokusů o dosažení příměří. Francouzský prezident Emmanuel Macron sice útok Ázerbájdžánu odsoudil, ale na uvalení sankcí není čas.

Potrestat Ázerbájdžán za agresi proti Arménům? Na sankce teď není čas, vzkázala elita EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Ázerbájdžánské agresi v Náhorním Karabachu tentokráte na Karlově mostě

Europoslanci se mimo jiné shodli také na tom, že tím, že po poslední ofenzivě bylo více než 100 tisíc etnických Arménů nuceno opustit enklávu, naplňuje současná situace podle poslanců skutkovou podstatu etnických čistek. 

Poslanci také vyzvali orgány Evropské unie a členské státy, aby okamžitě nabídly Arménii veškerou nezbytnou pomoc při řešení přílivu uprchlíků z Náhorního Karabachu a následné humanitární krize. Zároveň také vyzvali Evropskou unii, aby přijala cílené sankce proti jednotlivcům v ázerbájdžánské vládě. Výzva platí i v tom směru, aby EU snížila svou závislost na dovozu ázerbájdžánského plynu. 

O totéž žádaly demonstrace Arménů, které se v neděli konaly po celém světě včetně Prahy.

Pro usnesení hlasovalo celkem 491 poslanců, devět jich bylo proti a 36 se zdrželo hlasování.

Francouzský prezident Emmanuel Macron následně pro France24.com uvedl, že Ázerbájdžán sice skutečně má problém s mezinárodním právem, ale čas na sankce není. Na evropském summitu v Granadě uvedl, že evropští lídři by měli pokračovat v diskusi o krizi s Ázerbájdžánem, aby „nejlépe ochránili“ Arménii, spíše než se rychle uchylovat k ekonomickým opatřením.

„Francie nemá problém s Ázerbájdžánem, ale zdá se, že Ázerbájdžán má problém s mezinárodním právem,“ řekl Macron.

Prezident Ázerbájdžánu Alijev na konferenci evropských lídrů do Granady odmítli přijet, ačkoliv byl pozván. Vzkázal, že nebude čelit antiázerbájdžánské atmosféře. Arménský premiér Pašinjan, který na setkání dorazil, měl být evropskými lídry ujištěn o humanitární pomoci. Do Arménie, která má 2,7 milionu obyvatel, uprchlo z Karabachu během několika dní přes sto tisíc lidí.

Fialův host

Na Ázerbájdžán Evropa sází, že jí pomůže s nedostatkem ropy, když se po začátku války na Ukrajině demonstrativně zcela odstřihla od ruských dodávek.

Prezident Alijev, jehož rodina vládne v zemi od roku 1993 nepřetržitě, byl tak čestným hostem summitu evropských lídrů, který pořádal Petr Fiala v rámci českého předsednictví, a na „rodinném fotu“ stál na čestném místě hned vedle hostitele.

Dnes je Ázerbájdžán třetím největším dodavatelem ropy do ČR a významné jsou též jeho dodávky plynu, byť někteří tvrdí, že jde o přeprodaný plyn z Ruska.

Petr Fiala a Ilham Aliev

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vyhlásit sankce proti Ázerbajdžánu ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 07.10.2023 11:02:29
Tak to asi nepůjde. Politiku Ázerbajdžánu podporuje náš významný geopolitický spojenec Turecko, zbraně tam dodává i Izrael, neboť peníze nesmrdí, Ázerbadžán jich má hodně, Arménie málo. Kromě toho potřebujeme Ázerbájdžánskou ropu. V takovém případě nám etnické čistky a masivní exodus obyvatelstva zas tak nevadí. Tak to dopadá, když se sankcemi se v dobách klidu a míru plýtvá. Pak na ně není čas a síla v dobách válek.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…