Pouze na PL: Lidskoprávní klinika, studentská laboratoř lidských práv a mnohé další. To se studuje na Univerzitě Palackého v Olomouci. O kousek dál ve Vsetíně loni nebyl ani jeden zednický učeň

03.04.2018 13:17

„Jsem natolik zaostalý, že uplatnění absolventů těchto oborů si nedokážu vůbec představit!“ napsal naší redakci čtenář Vladimír L. Odkázal nás na více jak desítku předmětů, které lze údajně studovat na univerzitě v Olomouci. ParlamentníListy.cz se rozhodly ověřit, zdali jsou tyto podivně znějící obory pravdou, či ne. Ukázalo se, že náš čtenář věděl, co tvrdí.

Pouze na PL: Lidskoprávní klinika, studentská laboratoř lidských práv a mnohé další. To se studuje na Univerzitě Palackého v Olomouci. O kousek dál ve Vsetíně loni nebyl ani jeden zednický učeň
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Olomouci uspořádali protiislámští aktivisté happening a zpívali koledy o Mohamedovi

„Během výuky jsou analyzovány praktické příklady a případové studie z oblasti uprchlického práva – vyhledávání informací o zemi původu, uprchlictví sur place, situace vnitřního ozbrojeného konfliktu, možnost vnitřního přesídlení,“ uvádí univerzita k možnosti studia právní kliniky uprchlického a cizineckého práva.

Jednotlivé bloky jsou prý zaměřeny zejména na získávání praktických zkušeností při aplikaci uprchlického práva, přípravu či analýzu relevantních písemností, řešení příkladů z praxe a práci s judikaturou, to vše při rozšiřování a prohlubování teoretických znalostí.

Pamlsek pro studenty, to je právní klinika uprchlického a cizineckého práva. JUDr. Maxim Tomoszek – garant kliniky

„Skutečné případy budou studenti řešit díky spolupráci s nevládní organizací SOZE (Sdružení občanů zabývajících se emigranty). Výuka bude zajišťována s odborníky z praxe, kteří se na oblast uprchlického práva specializují,“ láká zájemce škola, založená již v roce 1573, na svých stránkách.

Anketa

Doporučujete KSČM ,,podepřít" vládu ANO a ČSSD?

24%
76%
hlasovalo: 6257 lidí
Oborů či předmětů, které v této souvislosti univerzita nabízí, je ovšem mnohem víc. Studovat lze „Právo pro každý den – Street Law“, mezi povinně volitelné předměty pro studenty Právnické fakulty se řadí „Antidiskriminační právní klinika“, „Studentská laboratoř lidských práv“, „Právní klinika uprchlického a cizineckého práva“, „Environmentální právní klinika“ či „Právní klinika sociálních práv“.

U zmíněné Environmentální právní kliniky najdete i samostatný popis: „Je určena zejména studentům, kteří mají zájem se specializovat v oblasti ochrany životního prostředí. Studenti si prohloubí znalosti z dané oblasti a vyzkoušejí aplikaci právních předpisů na konkrétních případech a případových studiích pokrývajících řadu oblastí (např. územní plánování, posuzování vlivů na životní prostředí, místní referendum, nakládání s odpady, atp.). Na běhu kliniky se podílí nezisková organizace Hnutí Duha.“

Výše uvedený čtenář Vladimír L. spolu s výpisem oborů upozornil také na to, že zatímco v Olomouci probíhají všelijaká studia, „v největším (a jediném) učilišti na Vsetíně nepřijali letos do učebního oboru ZEDNÍK ani jednoho učně“. I to naše redakce ověřovala. A výsledek? „Vloni jsme nepřijali ani jednoho, letos máme zatím přihlášené tři vzácné kousky a budeme bojovat, abychom si je vůbec udrželi, je to obrovský problém v dnešní době. Na učilišti v sousedních Valašských Kloboukách jich mají přihlášených pouze pět,“ sdělil naší redakci ředitel SOŠ Josefa Sousedíka Josef Slovák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…