Pozor, aby neměli lidé pocit, že se pomáhá víc Ukrajincům. Toto hrozí. V Partii vyplulo výbušné téma

13.03.2022 13:35

Ve druhé hodině nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News o válce na Ukrajině debatovali exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se šéfodborářem Josefem Středulou. Pánové se shodli, že je třeba pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny, i Čechům. Ale už se neshodli na tom, kolika Čechům pomoct. Ve studiu bylo chvílemi pořádně dusno. Středula konstatoval, že by lidé přijali těžkou situaci lépe, kdyby jim politici říkali pravdu a kdyby nepomáhali sami sobě.

Pozor, aby neměli lidé pocit, že se pomáhá víc Ukrajincům. Toto hrozí. V Partii vyplulo výbušné téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Pražským asistenčním centrem pro ukrajinské uprchlíky(KACPU)

Kalousek prohlásil, že tu existuje podezření, že si pumpaři záměrně drží marže přehnaně vysoko, ale aby to mohl říct s úplnou jistotou, potřeboval by získat konkrétní data. „To podezření je namístě. Ale podezření je jedna věc, a skutečnost a důkaz je věc druhá,“ zaznělo od Kalouska.

Středula se hned v úvodu rozčílil, že Fialova vláda má postupovat mnohem razantněji. „Já se divím, na co vláda ještě čeká? Když se podíváme na pohyby cen na burze, tak ty ceny u pump jsou šílené,“ rozčiloval se předseda ČMKOS. A hned vyzval, že tady mají zasáhnout české orgány a mají zasahovat, jak bude třeba, v souladu se zákonem o cenách.

Pánové se shodli, že válka bude ekonomicky bolet i Česko, ale neshodli se na tom, komu všemu je třeba pomáhat. Podle Kalouska vláda musí pomoct asi 20 procentům lidí. „Nelze dopustit, aby tito lidé byli bez teplé vody nebo bez jídla. Ale my nemůžeme pomoci všem. My všichni prostě trochu zchudneme, protože ten rozpočet na tu pomoc nemá. My můžeme pomoci jen té nejohroženější skupině. Hnutí ANO sice říká, že chce pomoct všem, ale ten stát na to prostě nemá,“ pravil Kalousek.

„Ten koláč dostupných prostředků je pořád stejný, a pokud se rozdělíme s někým dalším, tak je logické, že my ostatní budeme mít trochu méně,“ vykreslil situaci Kalousek.

Středula okamžitě oponoval, že kvůli vyšší inflaci bude mít vláda vyšší příjmy a i když jich nebude tolik, kolik by bylo třeba, podle Středuly musíme pomoct jak válečným uprchlíkům, tak českým občanům. „To jsou mimořádné výdaje. My tady musíme ukázat naši míru lidskosti,“ volal ve studiu šéfodborář. „Jakmile se na toto zapomene, tak to může vyvolat obrovskou vlnu xenofobie,“ varuje Středula před tím, že by lidé měli pocit, že se pomáhá víc uprchlíkům než českým občanům.

Kalousek však trval na tom, že státní rozpočet bude tak jako tak napjatý a že nebude možné pomoci všem.

Jenže i Středula setrvával na svém názoru a kroutil hlavou nad premiérem Petrem Fialou, který v Partii žádal, aby se lidé chovali rozumně, aby nenakupovali pohonné hmoty do zásoby a aby jezdili méně, pokud mohou. „Třeba postiženému, u kterého je auto jeho jediný dopravní prostředek, tak to se dá těžko chápat, protože on nemá žádné jiné možnosti, jak se dopravovat a kde brát ten benzín za nižší ceny,“ tepal Středula Fialu.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Volal také po tom, aby vláda využila Úřad na ochranu hospodářské soutěže a aby si posvítila na možný kartel majitelů čerpacích stanic. Kalousek uznal, že takto postupovat lze, ale jedním dechem dodal, že prokázat někomu kartel je během na dlouhou trať.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů konstatoval, že lidé by přijali těžkou situaci lépe, kdyby jim politici říkali pravdu a kdyby nepomáhali sami sobě. A Středulovi se zdá, že v lednu pomohli politici právě sobě. „Tak já řeknu příklad z počátku roku, kdy se v lednu nepřidávalo lidem, ale sami sobě politici v lednu přidali. Já myslím, že by se vláda měla poklonit těm hasičům a policistům a dalším, že to takto zvládají, ale ona vláda v lednu řekla, že bude vysoká inflace, ale nepřidala jim nic,“ rozčiloval se odborářský boss.

Kalousek obrátil pozornost zpět ke státnímu rozpočtu. „My máme 280 miliard deficitu. Každá příští vláda bude muset vzít rok co rok stranou desítky miliard na vyšší úroky. K tomu nám přijdou miliardy na vyšší bezpečnost,“ vypočítával Kalousek.

Moderátorka Terezie Tománková poté přehodila výhybku k protiruským sankcím. A Kalousek dával najevo, že se nehodlá smířit s tím, že přestože sankce ruskou ekonomiku devastují, tak se dál odebírá ruský plyn, ruská ropa i uhlí.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
„A evropské země za to Rusku den co den posílají miliardu dolarů,“ upozornil Kalousek, že tyto peníze drží v chodu ruskou vojenskou mašinu. Evropa by měla riskovat velké finanční ztráty. „Měla by přestat financovat vraždění,“ žádal hlasitě Kalousek s tím, že na jedné straně pomáháme Putinovi financovat jeho brutalitu – a na druhé straně pomáháme ukrajinským uprchlíkům, které brutalita Putinových ozbrojených sil vyhnala z Ukrajiny.

Středula okamžitě varoval, že odstřižení se od ropy a plynu by mohlo mít nedozírné následky. V krajním případě by to mohlo vést až ke změně politických režimů v některých evropských zemích – i to je podle Středuly třeba brát v potaz.

„Není možné připravit se na bombardování porodnic a financovat bombardování porodnic a říkat, že nemůžeme jednat hned, to mně přijde hrozné a myslím si, že by si EU zasloužila rozhodnější lídry, ale mně se to říká, já teď nemám žádnou politickou odpovědnost,“ rozčiloval se Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…