Praha 7 se brání rozsudku NSS. Se stížností se obrátila na Ústavní soud

28.12.2012 16:48

Ústavní soud (ÚS) dnes dostal stížnost zastupitelstva městské části Praha 7. Směřuje proti rozsudku, jímž Nejvyšší správní soud (NSS) vyhlásil referendum o novém sídle úřadu městské části. Hlasování se má uskutečnit současně s prvním kolem prezidentských voleb, tedy 11. a 12. ledna. O doručení stížnosti informoval Ústavní soud na svém webu.

Praha 7 se brání rozsudku NSS. Se stížností se obrátila na Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Zastupitelstvo zároveň žádá, aby Ústavní soud odložil vykonatelnost rozsudku Nejvyššího správního soudu. Uskutečnění místního referenda by podle zastupitelů vedlo k zásahu do práva na samosprávu.

O podání ústavní stížnost rozhodli zastupitelé Prahy 7 počátkem prosince. Jejich jednání se tehdy kvůli tomu protáhlo do časných ranních hodin. Městská část pochybuje o ústavnosti a zákonnosti rozsudku NSS. Sporné je například rozložení hlasování do dvou dnů. Pro podobné řešení prý chybí opora v zákoně o místním referendu.

Termín referenda se kříží s prezidentskými volbami

Problematický je podle zastupitelů i souběh termínů místního referenda a prvního kola prezidentské volby. Není totiž jasné, co by se stalo v případě, že by se volby prezidenta nekonaly nebo by se datum jejich konání posouvalo. Změna termínu prezidentských voleb je ve hře kvůli ústavní stížnosti senátora Tomia Okamury, kterého ministerstvo vnitra odmítlo zaregistrovat pro přímou volbu.

O konání veřejného hlasování, které zodpoví čtyři otázky související s kritérii pro výběr nového sídla radnice Prahy 7, rozhodl NSS na základě kasační stížnosti nespokojených občanů. Ti se obávají předražené výstavby nové radnice. Žádost přípravného výboru původně zastupitelé hlasy koalice smetli ze stolu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…