Prasklé boláky Fialovy vlády. Chyba, chyba a nesmysl. Bobošíková jen žasla

12.01.2022 20:13

Moderátorka Jana Bobošíková a analytička Hana Lipovská ve své relaci Aby bylo jasno podrobily důkladné analýze programové prohlášení Fialovy vlády. Výsledná zjištění nejsou vůbec potěšující – vláda tímto dokumentem prý prokázala, že naprosto pohrdá občany. Předložila text plný chyb, nesplnitelných slibů a navíc vydává za své Babišovy plány. Podívejte se sami na konkrétní rozpory slov a činů.

Prasklé boláky Fialovy vlády. Chyba, chyba a nesmysl. Bobošíková jen žasla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Vláda říká, že chce Česku zajistit bezpečnou existenci a stále rostoucí životní úroveň. Ve svém programovém prohlášení občanům slibuje, že se k problémům postaví čelem a nebude přitom lhát. Programové prohlášení, které vláda označuje za ambiciózní, si proto v pořadu Aby bylo jasno důkladně pročetli.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37435 lidí

A nepřinášejí dobré zprávy: „Vláda prokázala, že naprosto pohrdá občany. Předložila odbytý text plný frází, rozporů, duplicit a chyb. Obsahuje nesplnitelné sliby a vzdušné zámky. Používá marketingové věty minulých vlád, vydává za své Babišovy plány. V řadě případů je vládní prohlášení už teď v rozporu se slovy a činy premiéra, ministrů i vládních stran,“ předesílá Bobošíková.

A následně přináší důkazy. Prvním z cílů Fialovy vlády je stát, který nežije na dluh. „To je koaliční pokrytectví, které zastírá, že pro dluh hlasovali a nebránily mu i některé vládní strany,“ připomíná Bobošíková s tím, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadlužení v uplynulých letech ostře kritizuje a hned označil jasné viníky – za vše mohou bývalý premiér Babiš (ANO) a bývalá ministryně financí Schillerová (ANO).

Ovšem nový šéf státní kasy zamlčuje, že na zmíněném rozpočtovém hazardu se svým hlasováním podílely obě vládní koalice PirSTAN a SPOLU, přikládá černé na bílém Bobošíková. Věta z programového prohlášení na straně 2 „Nechceme, nesmíme a nebudeme občanům lhát“ tak podle ní vystihuje rozpor prvních slov a činů.

Další rozpor mezi slovy v programovém prohlášení vlády a skutečnou politikou vlády potvrdil sám premiér Petr Fiala, když ve veřejném vystoupení řekl, že daňové výjimky není možné zrušit.

Na straně 6 programového prohlášení vláda však najednou připouští, že zrušení daňových výjimek je možné: „Prověříme možnost zrušení nesystémových daňových výjimek,“ slibuje.

Na straně 12 vláda slibuje zachování důležité role tripartity v jednáních o pracovněprávních a sociálních otázkách. Skutečnost je ale jiná: „Své o tom vědí zejména pracovníci ve veřejných sociálních službách, školách a nemocnicích, kterým Fialova vláda zmrazila platy bez toho, aby to projednala s odbory,“ zmiňuje Bobošíková konkrétní příklady z činnosti nové vlády, která tvrdí, že „nechce, nesmí a nebude občanům lhát“.

Nejvážněji je však programové prohlášení poznamenáno naprostou absencí redakční práce

„Autoři se evidentně spoléhali na to, že voliči obsáhlý dokument podrobně číst nebudou,“ soudí moderátorka. „Text je nekonzistentní, jednotlivé výroky si odporují napříč kapitolami,“ dodává a opět zmiňuje konkrétní příklady.

Ukazuje se, že ministr pro evropské záležitosti Bek (STAN) prý neví, co dělá ministr zahraničí Lipavský (Piráti) a naopak. Přitom jsou ze stejné volební koalice PirSTAN.

„V Lipavského kapitole Zahraniční politika na straně 25 se vláda dovolává čtyř svobod, jejichž zachování je pro Unii zásadní: volný pohyb lidí, služeb, zboží a kapitálů. O pouhé dvě strany v Bekově kapitole Evropské záležitosti je unijních svobod hned pět. Kromě čtyř tradičních zmiňuje i jednu novou, tedy volný pohyb dat.

Jak asi bude vypadat zahraniční politika Fialovy vlády, když pravá ruka neví, co dělá levá, a když se vláda hlásí zároveň ke čtyřem či k pěti základním unijním svobodám?“ pokládá Bobošíková řečnickou otázku.

To však stále není nic ve srovnání s vládními ambicemi v kapitole Legislativa

Ta spadá pod pirátského ministra Šalamouna. Na straně 52 dokumentu uvádí: „U nových zákonů, nařízení vlády a vyhlášek nejpozději do pěti let od nabytí účinnosti vyhodnotíme jejich fungování v praxi.“

Bobošíková si nemohla nerýpnout: „Fialova vláda slibuje, co bude dělat za pět let, ačkoliv volební období Poslanecké sněmovny je pouze čtyřleté. Vláda, ve které sedí tři absolventi studia práv a které předsedá profesor politologie, by tento fakt znát mohla.“

V řadě případů se kabinet chlubí cizím peřím

„I když se kabinet křečovitě snaží distancovat od vlády Andreje Babiše, nebrání mu to vydávat jeho plány za své,“ pokračuje Bobošíková. „Například na straně 23 v kapitole Kultura se dočteme další slib „Prosadíme transformaci Státního fondu kinematografie“ na „Státní fond audiovize“.

Ovšem v dokumentu Krátkodobá koncepce fondu kinematografie ze září 2021 nalezneme informaci o tom, že „transformace Státního fondu na fond audiovizuální už probíhá“ a v Národním plánu obnovy Babišovy vlády je na transformaci fondů vyčleněno 760 milionů korun. „Fialova vláda tedy hodlá prosazovat již prosazené,“ spráskla rukama Bobošíková. Podobně se na straně 34 v kapitole Digitalizace dočteme: „Důsledně budeme vymáhat, aby mezi úřady obíhala data, nikoli občan.“ „Nejen že se jedná o heslo Czech pointu, ale doslova totéž sliboval premiér Sobotka v rámci elektronizace státní správy.

Vrcholem všeho jsou sliby, kterými vládní strany prosazují to, proti čemu dříve bojovaly

„Vláda podrobí hospodaření veřejnoprávních médií kontrole Nejvyšším kontrolním úřadem, což má posílit jejich transparentnost.“ „Zní to pěkně. Až na to, že je to zcela v rozporu s dosavadní politikou vládních stran,“ zmiňuje, Bobošíková, že když se o této změně hlasovalo naposledy, byla celá ODS včetně současného premiéra Fialy a dnešních ministrů Blažka, Černochové i Stanjury proti.

Celá TOP 09 včetně dnešní ministryně Langšádlové se zdržela a Miroslav Kalousek varoval, že takový zákon může být použit k útokům na Českou televizi. Poté se ke kritice kontroly přidali i lidovci a také Starostové a nezávislí v Senátu.

Úsměvnou kapitolu programového prohlášení pětikoaliční vlády představují i duplicity

Třeba větu „zachováme práva legálních držitelů zbraní“ nalezneme v nezměněné podobě na straně 31 a na straně 34, jednou u Jany Černochové (ODS) na obraně a podruhé u Víta Rakušana (STAN) na vnitru.

„Komunikace mezi oběma resorty při psaní dokumentu asi nefungovala nijak. Oba ministři měli asi plné ruce práce s odvoláváním nepohodlných zaměstnanců a s čistkami na ministerstvech,“ nebrala si Bobošíková s vládními členy servítky. Na straně 27 i na straně 33 pak vláda slibuje migraci bez povinných kvót.

Ještě dokonalejší je pak kapitola Digitalizace. Za tu zodpovídá pirátský ministr Ivan Bartoš. Bez jediné změny se prý celé dva odstavce opakují hned dvakrát na straně 34 a na na straně 35. „Patrně autorům vládního prohlášení nikdo neřekl, že nejsou placeni od počtu znaků,“ podotkla Bobošíková.

„Programové prohlášení vlády je klíčový dokument, se kterým kabinet předstupuje před Sněmovnu. Svým zpackaným obsahem, plný chyb a nesmyslů prokazuje naprosté pohrdání občany této země. Co myslíte, může vláda, který už nyní popírá své vlastní programové prohlášení, dobře vládnout? Obávám se, že ne,“ uzavírá Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…