Právník rozebral možnosti odvolání Zemana. Kdyby své hovory opakoval na oficiálních cestách, bylo by to prý namístě

21.11.2014 15:27

Literární historik profesor Martin C. Putna v Interview ČT24 hovořil o tom, že by se politici měli chopit iniciativy a hledat cesty, jak z funkce prezidenta odstranit Miloše Zemana, neboť tento muž škodí naší zemi. Teoretické cesty k odvolání prezidenta existují, ale jsou plné zákrut. Na to opakovaně upozornil ústavní právník Jan Kysela. Prezidenta lze odvolat např. z důvodu nezpůsobilosti k vykonávání svých povinností.

Právník rozebral možnosti odvolání Zemana. Kdyby své hovory opakoval na oficiálních cestách, bylo by to prý namístě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Právník Jan Kysela

Česká Ústava zná v zásadě jen dvě cesty, jak dosud úřadujícího prezidenta zbavit funkce. Jednou z nich je obžaloba z velezrady a druhou je zbavení funkce pro nezpůsobilost k jejímu vykonávání. Právník Jan Kysela z Univerzity Karlovy si v rozhovoru pro Českou pozici posteskl nad tím, že Ústavní soud ČR neprojednal žalobu podanou na Václava Klause v závěru jeho funkčního období. Možná bychom dnes měli víc vodítek, jak s institutem velezrady pracovat.

Takhle ona vodítka nemáme a můžeme vycházet jen ze samotného ústavního textu, kde se hovoří o hrubém porušení demokratického řádu či jinak definovaném hrubém poškození zájmů státu. Ničeho takového se ale podle Kysely Zeman nedopustil. Hodně navíc záleží i na tom, v jakých souvislostech si ustanovení Ústavy lidé vykládají. Zda v souvislostech se zvyklostmi či jen jako holý text.

Jak posoudit, jestli prezident stačí na svou funkci

Druhou možností by tedy bylo zbavit prezidenta úřadu z důvodu nemožnosti vykonávat funkci. „Primárním účelem je vzor Ludvík Svoboda – prezident je nezpůsobilý, těžce nemocný, v kómatu, dementní. Ale otázka je, zda nelze uvažovat i o jiných situacích, že když se prezident chová divně, každý to vidí, on si toho není vědom, není korigován okolím, protože to je na něm existenčně závislé – i tehdy mohou komory zvažovat reakci," podotýká Kysela.

Co tím myslí? Představme si, že by se dobře známé věty z Hovorů staly standardem prezidentových projevů, a to třeba i v zahraničí. Pak by byl zákrok obou komor možná na místě. Ale pokud jen nesouhlasíte s názory, které prezident vyjadřuje, na odvolání to není.

Odvolání v referendu

Kysela nenechává stranou ani možnost posuzování činů prezidenta po skončení jeho volebního období, kdy imunitu ztrácí. Teoreticky by se tak prezident Zeman mohl dostat před soud např. pro zneužití pravomocí úřední osoby. Právník by však tuto cestu nepovažoval za právě šťastnou.

Ve vyjádření pro server Aktuálně.cz pak Kysela nabízí ještě jednu cestu - odvolání prezidenta prostřednictvím referenda. S touto možností pracují např. na Slovensku či v Rakousku, kde je také zavedena přímá volba prezidenta, takže o tom lze uvažovat i v Česku. Otázkou je, jak by se k tomu postavili čeští politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…