Přebalené maso z Ukrajiny. Nový skandál na Slovensku, nejvyšší místa

16.05.2023 9:32 | Ze sítí

Na Slovensku se dále řeší přebalené maso z Ukrajiny. Poslanec bývalé vládní strany SME RODINA Patrick Linhart chce uskutečnit poslanecký přezkum tamní Štátné veterinární a potravinové správy. Má totiž podezření, že v ní bují korupce, protože od slovenských občanů dorazily stížnosti, že správa při kontrole nenašla to, co i sami zaměstnanci podniků nahlásili. To jest přebalování ukrajinského masa, aby se pak prodalo jako slovenské. „Nemůžu říct jaké maso, protože pak by všichni věděli, o jakém závodu mluvím, takže to nechám jako ‚maso‘ a ‚výrobky z masa‘,“ řekl k tomu poslanec, který hodlá podat trestní oznámení tak jako tak. Skandál tedy budou řešit nejvyšší místa.

Přebalené maso z Ukrajiny. Nový skandál na Slovensku, nejvyšší místa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Slovenský poslanec SME RODINA, Patrick Linhart

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
Slovensko je jednou ze zemí, kde kontrola potravinářské inspekce odhalila v ukrajinské pšenici v EU již zakázané pesticidy. Nyní si ovšem na kontroly Štátné veterinární a potravinové správy stěžovali slovenští občané, což se rozhodl řešit slovenský poslanec Patrick Linhart z Kollárovy strany SME RODINA. Konkrétně šlo o to, že občané posílali podněty, ale kontroly nezjistily to, co se mělo ve zpracovatelských závodech dít. Tedy že se tam maso z Ukrajiny zabalí a vydává se za slovenské, a to dlouhodobě.

Linhart si hodlá vyžádat výsledky těchto kontrol. Podněty dal totiž i on a prý nebyly zpracovány tak, jak by si představoval. Jeho podněty vycházely i z výpovědí zaměstnanců závodů.

Šlo ale i o další produkty. Například bezlepkové potraviny, které ve skutečnosti bezlepkové nejsou, protože obsah lepku převyšuje maximální hladinu. „Tyto produkty už byly odhaleny i českými kontrolami,“ podotkl poslanec a konstatoval, že bezlepkové produkty s lepkem jsou špatná zpráva pro lidi trpící celiakií.

Kromě toho si také hodlá vyžádat výsledky kontrol na pesticidy v ukrajinském obilí. „Tyto kontroly probíhají na celém Slovensku, už by měly být uzavřené, sumarizované a budu žádat o předložení výsledků těchto kontrol, aby lidé věděli, zda když si koupí mouku nebo pečivo, tak jestli jsou v pořádku, nebo je tam zvýšená hladina pesticidů,“ uvedl poslanec.

Pak se věnoval právě falzifikaci, neboli přebalování. „Nemůžu říct jaké maso, protože pak by všichni věděli, o jakém závodu mluvím, takže to nechám jako ‚maso‘ a ‚výrobky z masa‘,“ uvedl. Kromě toho prý v obchodech Slováky šidí tím, že se prodává olivový olej, který ovšem není olivový. Nejsnadnější jsou ovšem dle Linharta podvody u medu, které se odhalují kontrolami na genetickou modifikaci potravin. „Pokud tento med pochází z Ukrajiny, tak je možné, že jsou v něm pozůstatky pylu nebo rovnou GMO plodin,“ doplnil.

Všechny podněty má dle poslance ředitel Jozef Bíreš. A Linhart hodlá dohlédnout, aby ŠVPS plnila svou práci. K tomuto účelu svolává mimořádnou schůzi výboru slovenského parlamentu, kde by měl Bíreš předložit výsledky kontrol. A chce také, aby byl odsouhlasen mimořádný poslanecký přezkum RVPS, tedy regionálních veterinárních a potravinových správ a jejich ředitelů a ředitelek. „Tam máme jasné podezření z korupce, máme přes naši právní agenturu připravených několik trestních oznámení na konkrétní jména. Takže půjdeme po konkrétních jménech, pokud najdeme důkazy při poslaneckém přezkumu, okamžitě podáme trestní oznámení na ta jména. Pokud se nenajdou, dáme všeobecné trestní oznámení a nechť policisté konají svoji práci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slováci se na rozdíl od nás problematikou zabývají, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 16.05.2023 10:02:33
Nedávno uklouzlo Prouzovi něco o přebalování potravin. Dá se předpokládat, že podobný problém je i v ČR. Jen u nás vláda dovolí, aby byznys bujel, nehledí na zdraví obyvatel.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…