Předáváme zemi v lepším stavu, než v jakém jsme ji přebírali, zdůrazňoval Moravcovi Rusnok

19.01.2014 13:37

Ministerský předseda v demisi Jiří Rusnok připouští možná pochybení, ale pozitiva jeho vlády podle něj převládají. „Trvám na tom, že zemi předáváme v lepším stavu, než jsme ji přebírali,“ uvedl s tím, že má na mysli zejména hospodářský vývoj. V Otázkách Václava Moravce se zastal i ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka a svému nástupci Bohuslavu Sobotkovi poradil, aby urychleně připravil novelu zákona o státních zakázkách. Rovněž varoval nastupující vládu před stavem veřejných financí a správou státního dluhu.

Předáváme zemi v lepším stavu, než v jakém jsme ji přebírali, zdůrazňoval Moravcovi Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok

„Zaplať pánbůh za pana ministra Koníčka,“ uvedl dosluhující předseda vlády a dodal: „A děkuji touto cestou zaměstnancům Úřadu práce.“ Problémy s výplatou sociálních dávek podle něj vzešly ze dřívějších zásahů do chodu ministerstva a struktury úřadu. „Úřady práce se víceméně vrátily k původnímu systému ještě předdrápkovskému,“ pochválil kroky svého ministra Koníčka. Ovšem upozornil, že jde jen o dočasnou úpravu. Nová ministryně bude mít stále dost práce s krizovým řízením, jelikož přechodné smlouvy zajišťují chod úřadu pro rok 2014. Další opožďování plateb však podle předsedy vlády nehrozí. „Kromě Úřadu práce a výplat rezort funguje dobře,“ domnívá se Jiří Rusnok. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Nejobtížnějším oborem na úrovni vlády je podle úřadujícího ministerského předsedy zřejmě rezort dopravy. Jakožto velká investorská organizace je prý pod velkým tlakem stavebních společností. „Soukromá sféra umí být velmi agresívní,“ domnívá se první ministr. K výběru společnosti, jež má určit, kdo bude vybírat mýto, se vyjadřoval opatrně, jelikož nemá dostatek informací. „Obecně souhlasím, že stav veřejné správy je žalostný, a proto jsou vypisována výběrová řízení na vypisování výběrových řízení, na místo toho, aby tuto agendu zvládaly úřady sami," posteskl si ministerský předseda Rusnok.

Právě proto by svému nástupci doporučil změnit zákon o veřejných zakázkách, aby byla odstraněna složitost jejich vypisování a ztížena možnost neodůvodněného odvolávání se či vydírání konkurence. Dnešní kritici systému podle Jiřího Rusnoka po předchozí novelizaci mnohdy sami volali. Přesto je nutné model veřejných soutěží podle něj podporovat. „Jediná cesta je soutěžit, soutěžit, soutěžit, ale tak, aby se nevytvářely přirozené monopoly, na kterých by se stát stal závislým," jak premiér vysvětlil.

Předseda vlády rovněž dostal prostor k vyjádření svého názoru na to, kdy naše republika začne snižovat státní dluh. „Absolutně? Toho se my dva nedožijeme, pane redaktore,“ pravil rozhodně. A poměrně? „Až růst HDP překročí růst dluhu, tedy přibližně při 2,4 až 3 % růstu HDP a růstem dluhu pod 2 až 3 % HDP." I s tím však podle úřadujícího ministerského předsedy bude mít nadcházející vláda potíž. „Bude problém udržet dluh pod 3 % HDP, a to je největší roziko koalice,“ soudí premiér. Bez zásahu do daňové soustavy se jej vyřešit podle jeho názoru nepodaří.

V nejbližších letech růst hospodářství a HDP nepokryje růst rozpočtu, domnívá se Jiří Rusnok a vyvozuje, že „i na škrty dojde určitě a nebo se některé daně budou musit citelně zvýšit“. Návrhy hnutí ANO jsou podle něj správné, ale spíše „platonické“: Jejich výsledky nesplní očekávání. „Úspory v požadované výši takhle rychle nelze získat," domnívá se předseda úřadující vlády. Navrhovaná i probíhající opatření pomohou zlepšit výběr daní, avšak nemějme velké oči, varoval ministerský předseda.

Jmenování vysokoškolských profesorů hlavou státu je podle názoru předsedy vlády Rusnoka přežitkem z doby Rakouska-Uherska. Podle něj by mělo jít jen o funkční zařazení na konkrétní vysoké škole, ne o titul. „Osobně nechápu odpor akademické obce k tomu, proč by to nemohlo být místo na vysoké škole,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…