Premiér podle svých slov zprávu Evropské komise o jeho údajném střetu zájmů ještě neobdržel

30.05.2019 20:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že o zprávě Evropské komise, která se týká jeho údajného střetu zájmů a unijních dotací pro Agrofert Holding, neví a nedostal ji. Řekl to dnes ve Sněmovně na dotaz předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Podle něj komise měla zprávu zaslat do Česka do poloviny května. Michálka zajímalo, zda se s ní už seznámil.

Premiér podle svých slov zprávu Evropské komise o jeho údajném střetu zájmů ještě neobdržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„O žádné zprávě nevím. Mně nikdo žádnou zprávu nedal,“ reagoval Babiš. „Z Agrofertu jsem odešel v lednu 2014 a skutečně ho neřeším,“ řekl předseda vlády a bývalý ministr financí. Agrofert nicméně teprve předloni Babiš vložil kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. Podle Pirátů i protikorupční organizace Transparency International ČR prý Babiš má na Agrofert nadále vliv, což je v rozporu s unijními pravidly. Premiér to už dříve odmítl.

Babiš uvedl, že jeho „obrovským střetem zájmů“ je pouze jeho boj za to, „aby Česká republika prosadila v Evropě své zájmy“. „Chápu, že vy pokračujete v těch vašich nesmyslech, ale nemohu sloužit,“ řekl premiér Michálkovi.

Evropský parlament v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert.

Ministerstvo financí žádosti do EU přestalo posílat. Bruselu nepředložilo podle serveru iROZHLAS.cz k proplacení kromě stomilionové dotace na projekt linky na toastový chléb Penam dalších 11 projektů firem holdingu Agrofert za více než 61 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…