Přemlouvali mě po Václavu Havlovi na prezidenta, rozpovídal se Tomáš Halík

15.03.2024 12:30

Katolický kněz, teolog a psycholog Tomáš Halík, který vážně zvažoval kandidaturu na prezidenta, prozradil, že jedním z hlavních důvodů, proč se pro ni nakonec nerozhodl, bylo uvědomění, že pro část společnosti ztělesňuje vše, co nenávidí, uvedl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Přemlouvali mě po Václavu Havlovi na prezidenta, rozpovídal se Tomáš Halík
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

V roce 2002 Halíka ke kandidatuře na prezidenta vyzval Václav Havel, se stejným návrhem za ním tehdy přišlo i několik politických stran. Halík vysvětluje, že to nakonec nedopadlo, protože mnoho lidí vůči němu chová nenávist. „Já jsem si uvědomil, že pro značnou část společnosti reprezentuju přesně to, co oni nenávidí. Je část společnosti, a ne malá, která nenávidí Pražáky, nenávidí kněze, nenávidí bývalé disidenty, nenávidí přátele Václava Havla, nenávidí intelektuály.

 Já jsem toto všechno v jednom. Nenajdete člověka, který by v sobě ztělesňoval všecko, co tihle lidé nenávidí. Není to většina lidí, ale je to velmi halasná část, který by se spustila strašlivé věci v předvolební kampani,“  říká Tomáš Halík v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že naráží na odpor i u velké části české katolické církve.

Souhlasí s nedávno zveřejněným názorem spisovatele Pavla Kosatíka, že Halíkovy myšlenky spíš než v Česku rezonují v cizině, kde vycházejí jeho knihy ve velkém a kde získal například Templetonovu cenu za rok 2014. Zařadil se tak k laureátům jako Matka Tereza nebo dalajlama. Cena se udílí žijícím osobnostem, které svým dílem prohlubují vnímání duchovního světa. Neoficiálně se jí říká Nobelova cena za náboženství. I proto je podle Kosatíka u části české společnosti nepříliš oblíben. „Zdá se, že jeho vzdělanost ho mnoha Čechům nepřiblížila, ale vzdálila,“ napsal Kosatík.

„Říkal jsem si, mně přece nejde o moc, mně jde o to, aby ty mé myšlenky nějakým způsobem inspirovaly a sloužily té společnosti. A možná, když to budu říkat v takové nezávislosti, že je to určitá výhoda, že v této roli mohu udělat více dobrého než kdybych byl spojen s tou politickou,“ dodal ke svému rozhodnutí nebojovat o Hrad.

„Byla chvíle, kdy jsem o tom vážně uvažoval, řekl jsem si všechny pro a proti. Byla tu tendence, že v českém povědomí je prezident chápán spíše jako morálně intelektuální autorita, to byl Masaryk, Havel, na to bych mohl určitým způsobem navázat, možná víc než kdokoliv jiný.  Pak se ale ukázalo, že se přece jenom ta situace změnila, že tento typ prezidentů lidé chtějí jen v určitých přelomových situacích. Dnes je situace jiná, dnes by se to tam nehodilo,“ míní Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mohu vás uklidnit, Halík..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 15.03.2024 13:35:22
V české historii ještě nikdy nebyla doba, kdy byste vy byl vhodným prezidentem.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …