Přesná hranice. Tato. Putin pohrozil USA tvrdým zásahem

05.06.2022 18:17

Ruský prezident Vladimir Putin v nedělním rozhovoru varoval Spojené státy, aby Ukrajině do vysoce přesných mobilních raketových systémů HIMARS pro Kyjev neposkytovaly munici s dlouhým doletem. Upozornil, že by to znamenalo útoky Ruska na cíle, které dosud nezasahovalo. Poskytnutí raket s dlouhým doletem Ukrajině přitom již odmítl americký prezident Joe Biden. Schytává za to kritiku od republikánů. „Zrada Ukrajiny a demokracie samotné,“ zní od nich.

Přesná hranice. Tato. Putin pohrozil USA tvrdým zásahem
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Putin v rozhovoru pro státní televizi Rossija 1 podle agentury Reuters uvedl, že sice dodávky zbraní na Ukrajinu nejsou „ničím novým“ a dle něj ani nic nemění, ale avizoval, že by Rusko přikročilo k reakci, kdyby Kyjev obdržel munici delšího doletu pro systémy HIMARS, která může zasáhnout cíle vzdálené až 300 km.

Putin pohrozil, že v takovém případě Moskva udeří „na cíle, které dosud nezasahovala“.

„Pokud budou (rakety dlouhého doletu Ukrajině, pozn. red.) dodávány, vyvodíme z toho příslušné závěry a použijeme naše ničivé prostředky, kterých máme dostatek, k úderu na ty cíle, které zatím nezasahujeme,“ varoval podle ruské agentury TASS.

Putin rovněž uvedl, že dolet systémů Lockheed Martin HIMARS závisí na dodané munici a že dolet oznámený Spojenými státy je přibližně stejný jako u raketových systémů sovětské výroby, které Ukrajina již má, jako jsou Grad, Smerč a Uragan.

Podle něj by tak nové raketové systémy pro Ukrajinu v případě raket s kratším doletem pouze nahradily ty systémy, které Rusko Ukrajině zničilo, a v takovém případě by se situace v konfliktu nijak nezměnila.

Dodal, že má podle něj „povyk“ kolem západních dodávek zbraní za cíl konflikt protahovat.

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajině dodá čtyři systémy M142 HIMARS spolu s řízeným raketovým systémem s vícenásobným odpalováním, který má mít dosah přes 64 kilometrů.

Delší dolet odmítá Kyjevu dodat i americký prezident Joe Biden, který už nyní poskytnutí HIMARS Kyjevu podmiňuje tím, že budou sloužit pouze k obraně země před ruskými útočníky a nedojde při jeho použití k zásahům cílů na území Ruska. Rakety s dolety nad 80 kilometrů Biden odmítá poskytnout.

Za rozhodnutí poskytnout Ukrajině pouze rakety s kratším doletem Bidena silně kritizují republikáni. Republikánský senátor Lindsey Graham uvedl, že je tento krok „zradou Ukrajiny a demokracie samotné“. „Ukrajina nežádá americké vojáky – jen pokročilé zbraně na ochranu a obranu před Putinovou invazí,“ vysvětlil s tím, že je podle něj Bidenova administrativa „zastrašena“ ruskou rétorikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…