Prezident Zeman gratuloval Bidenovi k vítězství ve volbách a pozval ho do Prahy

07.11.2020 20:00

Prezident Miloš Zeman zaslal v sobotu gratulační dopis Joeu Bidenovi, který by měl v nadcházejících čtyřech letech zasednout v Bílém domě. Současná hlava státu, Donald Trump, však zatím porážku neuznal, chce se obrátit na soudy kvůli počítání hlasů. „Věřím, že tak jako mnohokrát předtím, i během Vašeho prezidentství společně dokážeme, že Česká republika a USA jsou silní spojenci i dobří přátelé," napsal mimo jiné Zeman.

Prezident Zeman gratuloval Bidenovi k vítězství ve volbách a pozval ho do Prahy
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman během projevu dne 28. října 2020

„Dovolte mi, abych Vám srdečně poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Voličská podpora, které se Vám dostalo, je odrazem důvěry Američanů ve Vaše vůdčí schopnosti prokázané tolikrát v minulosti při službě občanům USA, ale také vyjádřením jejich vůle ke změně,“ píše v dopise Bidenovi Zeman.

„Vzhledem k zásadní roli, kterou sehrává americká demokracie v globální politice, je Vaše zvolení událostí celosvětového významu. Samotná síla demokratických hodnot, z nichž historická velikost a úspěch Spojených států vyrůstaly, je inspirací pro mnoho částí světa. Také proto jsem velmi pozorně sledoval Vaše vystoupení a s potěšením zaznamenával Vaše pevné odhodlání posilovat transatlantické pouto s nejbližšími partnery USA, mezi něž se Česká republika rozhodně hlásí,“ dodal Zeman.

Podle svých slov věří, že jako mnohokrát předtím, i během Bidenova prezidentství společně dokážeme, že Česká republika a USA jsou silní spojenci i dobří přátelé. „Naše všestranné vztahy vyrůstají z pevného přátelství založeného již při zrození české státnosti a stvrzeného během kritických chvil 20. století. Americká podpora byla klíčová pro to, aby se Česká republika po roce 1989 navrátila zpět do rodiny demokratických zemí, stala se členem Severoatlantické aliance a sebevědomým, zodpovědným a aktivním článkem mezinárodního společenství. Češi a Američané sdílí základní a klíčové hodnoty, jež jsou páteří euro-atlantického světa,“ uvádí Zeman.

„Naše spojenectví se promítá do mnoha oblastí. Spojené státy jsou naším důležitým politickým i ekonomickým partnerem, což ilustruje mj. skutečnost, že USA jsou první destinací českého exportu mimo země Evropské unie. V posledních letech jsme však v Evropě často slýchali výroky o ekonomických restrikcích, s nimiž dlouhodobě a hluboce nesouhlasím. Domnívám se totiž, že stále platí, že Evropa Ameriku potřebuje stejně, jako Amerika potřebuje Evropu. Společně pak mohou přispět k tomu, aby byl spravedlivější i celosvětový volný obchod,“ podotkl a poukázal na to, že vztahům by rozhodně prospěl svěží impuls.

„Přestože jsou naše bilaterální vztahy vynikající, i jim by prospěl svěží impuls, na který jsme připraveni a jenž může s Vaší administrativou přijít. Mohu Vás ujistit, že pro Českou republiku i pro mne osobně je přátelství se Spojenými státy americkými velmi důležité. Pouto mezi Českou republikou, Evropou a Spojenými státy je a zůstane silné. Pevně přitom věřím, že k dalšímu prohloubení našich vynikajících vztahů společně osobně přispějeme, a za tímto účelem Vás zvu k návštěvě Prahy,“ uzavřel Zeman s gratulací a s tím, že rodině Joea Bidena i občanům USA přeje hodně zdraví a štěstí.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…