Prezident zešílel, měli jste ho srovnat, pokřikoval v Partii Zaorálek na Peake

06.01.2013 12:27

V pořadu Partie na TV Prima family se střetla vicepremiérka karolína Peake s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem. Především jeho zásluhou byla debata o amnestii i pozici strany LIDEM ve vládě velmi ostrá. Mimo jiné zaznělo, že prezident Klaus zešílel, a že jeho spolupracovníci jsou spojeni s omilostněnými tuneláři. Peake mu naopak vmetla, že mluví jako pravý marxista- leninista.

Prezident zešílel, měli jste ho srovnat, pokřikoval v Partii Zaorálek na Peake
Foto: Repro Foto: Prima family
Popisek: Lubomír Zaorálek v pořadu Prima family Partie

Jen co vicepremiérka rozpačitě připustila, že byla šíří amnestie zaskočena, její protivník zahájil rozčílenou tirádu. „Paní místopředsedkyně tady jen tak klidně sedí. A přitom tady na normální obyvatelstvo byli vypuštěni recidivisté. Byla tu provedena velká generální amnestie pro miliardové korupčníky. Vy jste měla už dávno chtít slyšet od premiéra, jak to bylo,“ začal Zaorálek zostra debatu.

„Já jsem věděla, že to bude perfektní příležitost pro ČSSD rozpoutat estrádu,“ komentovala jeho naléhavé vystoupení Peake. Zaorálek se následně obrátil na samotnou předsedkyni LIDEM: „Vy jste vicepremiérkou pro boj s korupcí, a teď Vám všechny korupčníky pustili na svobodu,“ rozčiloval se, načež vyzval Peake, aby odešla z vlády. „Jediné, co mi přináší úlevu, je to, že monstrum Roman Smetana si půjde sednout do vězení, ale s těmi recidivisty si budeme muset poradit sami,“ uzavřel sarkasticky.

Přes telemost prezidentovo rozhodnutí obhajoval jeho tajemník Ladislav Jakl. Ten hájil rozhodnutí utnout dlouho se táhnoucí kauzy: „Jsou lidé, kteří jsou dvanáct nebo čtrnáct let vláčeni po soudech, všude se o nich píše, jací jsou to tuneláři, a pak se zjistí, že jsou nevinní. A ti lidé mají zničené životy,“ upozornil. Zaorálkem zmíněné „velké kauzy“ setřel slovy: „Vy o žádném tom případě nemáte tušení, ale šermujete tady jmény, jak kdybyste si byl jistý, jak to dopadne,“ řekl.

Vicepremiérka Karolína Peake jeho argumenty nezpochybnila, pouze dodala: „Varovala jsem, že celá amnestie se schová za pár mediálně viditelných případů.“ Pak doplnila, že je to pro ni rozhodný důvod mluvit s premiérem o důvodech jeho kontrasignace.

„Tady jsou tisíce zlodějů a násilníků vrženi do této země. Už tu máme prvního mrtvého. Tady si někdo pohrává s naší zemí a vy chcete s premiérem mluvit?“ rozčílila Zaorálka. Ten následně v reakci na Jakla ostře napadl prezidentovy spolupracovníky.

„Tady jsou podivuhodné vazby mezi výtečníky navázanými na prezidenta a některými zastavenými kauzami,“ udeřil Zaorálek, přičemž jmenoval například někdejšího děkana plzeňských práv Milana Kindla. „Pan prezident prostě zjistil, že není třeba dělat troškařskou politiku jednotlivých milostí. Tak tady najednou omilostnil všechny své přátelé z devadesátých let,“ uzavřel.

Jakl si na začátku svého dalšího vstupu rýpl do Zaorálkova rozhořčeného a expresivního vyjádřování. „Označil mě za bezostyšného, přitom jeho věty jsou plné ostychu,“ poznamenal.

Zaorálek poté pokračoval v rozčíleném vystoupení. „Pan Jakl pořád argumentuje nějakým judikátem, přitom nám ho nikdy neukáže, protože nic takového neexistuje,“ napadl místopředseda ČSSD základ Jaklovy argumentace. Když mu Jakl ukázal přes telemost na kameru jakési papíry, Zaorálek vypálil: „On lže, nic takového nemá, a neustále o tom něco vykládá médiím.“

Vicepremiérky se zase opakovaně ptal: „Proč jste vicepremiérkou pro korupci, když Vám tady výmazem korupčníky zrušili? S čím chcete bojovat?“

„Když prezident zešílí a chce hodit národu sedm tisíc zločinců, tak je tu vláda, aby si ho srovnala. Proto je amnestie kontrasignovaná. Ale vy jste neudělali nic, a teď čekáme, kdo kde koho přepadne a kolik tunelářů se nám bude smát,“ uzavřel rozhořčeně Zaorálek.

Na ostrá Zaorálkova slova reagoval pro ParlamentníListy.cz exministr školství a poslanec Josef Dobeš. "Nejedná se pouze o hrubý útok na Václava Klause. Jde o hrubý útok na prezidenta republiky, a ´tím pádem útok na základní demorkatické principy našeho státu. Je to útok hulváta, který má ve sněmovně vždy s odpuštěním plnou hubu moralizujícíh keců. Zaorálek se stal po Rathovi největším hulvátem ve sněmovně a svou neurvalostí a primitivním populismem překonává i Miroslava Sládka. Zaorálek hraje na nejnižší lidské pudy a měl by si uvědomti, že snad není hospodským pobudou, ale vysokým ústavním činitelem. Amnestie je ústavním právem prezidenta a ten ji vypsal s těmi nejlepšími úmysly," uvedl Dobeš.

 Mícháte to dohromady jak marxista!

Druhým tématem debaty byla nejnovější vládní krize, vzniklá pohrůžkou strany LIDEM na odchod z vlády. Z něj strana vicepremiérky Peake pomalu začíná ustupovat, což sama Peake vysvětlila narážkou na první část debaty: „Po tom, co tady předvedl Lubomír Zaorálek, je snad zřejmé, že je to pořád lepší, než kdyby tu vládla ČSSD,“ řekla k současné situaci ve vládě.

Podle Zaorálka je evidentní, že strana LIDEM navzdory protestům nakonec ve vládě stejně zůstane a ani k tomu nebude mít příliš náročné požadavky. „Není nic, co by se muselo stát, aby paní Peake se svými zbytky strany bezpečnostních agentur tu vládu opustila,“ reagoval Zaorálek. Strana LIDEM má podle něj panický strach ze ztráty funkcí, proto bude ve vládě sedět, aby se nepropadla do politické bezvýznamnosti a nevystřídal jí například Josef Dobeš.

Když se po urgenci moderátora konečně dostala ke slovu Karolína Peake, zaútočila na Zaorálka neméně ostře: „Já teď těžko hledám slušné slovo. Vy mícháte všechno dohromady, což je rétorika hodná absolventa katedry marxismu- leninismu,“ připomněla místopředsedovi ČSSD.

Pak pokračovala k věci: „Vy sociální demokraté máte pořád řeči, řeči, řeči, ale stejně nic neuděláte,“ vytkla opoziční straně. Následně se oba debatéři handrkovali, kdo více bojoval s anonymními akciemi, načež Zaorálek vicepremiérce vmetl, že s nimi bojuje tak moc, že takovým společnostem dokonce prodává svůj dům.

Po slovech vicepremiérky, že příští týden na jednání s premiérem půjde s mnoha požadavky, Zaorálek opáčil: „Já myslím, že paní Peake nemá na vládu žádné zvláštní požadavky, ona v ní chce prostě jenom být.“

Když se vicepremiérka pro boj s korupcí ohradila, vmetl jí ostře: „Vy si budete štrykovat nějaké zákony, které jsou stejně k ničemu, když tu dnes korupčníci po amnestii vlastně vůbec nejsou.“ A v podobném překřikování ostrá debata skončila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…