Prezidenta budeme znát možná už v půl čtvrté. Pokud nenasněží

25.01.2013 22:48

Už zítra ve dvě hodiny odpoledne se uzavřou volební místnosti a začne očekávané sčítání hlasů. Rozhodnuto o jménu nového prezidenta by mohlo být už v půl čtvrté. V pořadu Události, komentáře na ČT 24 to odhadl Stanislav Drápal, místopředseda Českého statistického úřadu a člen Státní volební komise.

Prezidenta budeme znát možná už v půl čtvrté. Pokud nenasněží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Podle Drápala bude pro možnost přesnějšího odhadu výsledku voleb zapotřebí sečtení okolo 90 procent volebních okrsků. „Pokud se nestane nic nečekaného, mohlo by se tak stát už mezi půl a tři čtvrtě na čtyři,“ prozradil.

Počítání hlasů může prý zkomplikovat zejména počasí, především svoz volebních uren z horských oblastí. „V prvním kole jsme ale naštěstí žádnou komplikaci řešit nemuseli,“ podotkl s úsměvem.

Po uzavření volebních místností má okrsková volební komise na starosti zpracování a vyplnění volebních formulářů, které pak převážejí na přebírací místo. Tam provedou kontrolu správnosti, data převedou do elektronické podoby a prostřednictvím zvláštní zabezpečené sítě je zašlou do ústředí Českého statistického úřadu. „První průběžné výsledky míváme už okolo třetí hodiny, přicházejí z okrsků s menším počtem voličů,“ poznamenal Drápal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…